© Haber Acıpayam 2022

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları havaların ısınmasıyla arttı

Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şerife Akalın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının havaların ısınmasıyla birlikte ülkemizde görülmeye başladığını belirtti.

Dünya genelinde birçok ülkede görülen KKKA hastalığı Türkiye’de de belli bölgelerde daha fazla olmak üzere görülüyor. KKKA belirtileri grip, soğuk algınlığı hatta Covid-19 ile benzerlik gösterebiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular olarak dikkat çekiyor. Bu şikayetleri takiben kanamaları ortaya çıkabiliyor. Basit bir burun, diş eti ve cilt kanamaları yanı sıra, gastrointestinal sistem, akciğerler ve genitoüriner sistemi etkileyen ciddi kanamaya kadar değişik şekillerde kanamalar olabiliyor.

Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şerife Akalın, hastalığın temas sonucunda buluşabildiğini ifade ederek, “Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülen kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) Türkiye’de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır. Farklı ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hatta bazı ülkelerde de yüzde 80’lere kadar oranda ölümle sonuçlanabiliyor. Türkiye’de ise ölüm oranı yüzde 4’lerde seyrediyor. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor” dedi.

“Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır”
Kişinin keneyi çıkaramadığında en yakın sağlık kurumuna gitmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Şerife Akalın, “Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Trafikte akrobatik hareketler yapan motosikletliye 86 bin lira ceza kesildi

Denizli’de akrobatik hareketler yaparak trafiğe tehlikeye atan ehliyetsiz motosiklet sürücüsüne, emniyet ekipleri tarafından 86 Bin TL’lik cezai işlem uygulandı.

Yağışlı hava ve sürat, kazayı beraberinde getirdi: 1’i ağır 8 yaralı

Denizli’de yağışlı hava ve sürat nedeniyle meydana gelen kazada 3 araç birbirine girdi. 2 aracın kullanılamaz hale geldiği kazada 1’i ağır 8 kişi yaralandı.

Otomobilin traktöre çarptığı kazada ağır yaralanan kadın kurtarılmadı

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde seyir halindeki otomobilin, pulluk bağlı traktöre arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan kadın kurtarılmadı.

Kendisini silahla vuran şüpheliyi kovalayıp yere yıktı

Denizli'de bir araç kiralama firmasında alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışma sonucu emekli polis, iş yeri sahibini silahla ateş ederek 2 yerinden yaraladı. Peş peşe tetiğe basan emekli polis olay yerinden kaçmaya çalışırken, yaralı iş yeri sahibi peşinden koşarak eline aldığı döner bıçağının sapını sırtına vurup yere düşürdüğü ve saldırganın yerde yatan yaralıya tekme attığı anlar saniye saniye görüntülere yansıdı.

Kayıp helikopter pilotu başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu

Denizli'de kötü koku ihbarı yapılan araçta, günlerdir kendisinden haber alınamayan kayıp helikopter pilotunun cansız bedeni bulundu. Eski eşine, yangın sezonunda görev yapacağı Denizli'den eşyaları almak için Isparta'ya döneceğini söyleyen pilot, başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu.

Denizli-Aydın Otoyolunda alev alan otomobil metal yığınına döndü

Denizli-Aydın Otoyolunda seyir halinde olan otomobil, bir anda alev topuna döndü. Patlamaların yaşandığı ve sızan yakıt nedeniyle çevreye yayılan yangında, araç metal yığınına döndü.

TÜM HABERLER