Denizlide ilaçların yanlış ve gereksiz kullanımına dikkat çekildi
SAĞLIKDenizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilaçların yanlış ve gereksiz kullanımı konusunda vatandaşlarda farkındalık oluşturmak için bir alışveriş merkezinde Akılcı İlaç Kullanımı ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı konulu stant açıldı.
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü tarafından açılan stantta sağlık çalışanları tarafından alışveriş merkezine gelen vatandaşlara broşür dağıtılarak akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgi verildi, yine çocuklara üzerinde ‘Antibiyotikte Değil Sağlığınızda Israrcı Olun’ yazılı balon, boyama kitabı ve kalemler hediye edildi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, akılcı olmayan ilaç kullanımının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyerek; “İlaçların nasıl kullanıldığı, hangi dozda, hangi sıklıkta ne kadar sürede kullanılması gerektiği ve saklama koşulları çok önemlidir. Halk arasında yapılan en büyük hatalardan biri kişinin kendi tedavisi için kullandığı ilaçları yakınlarına tavsiye etmesidir. Doğru ilaç, doğru kişiye doğru dozda kullandığı takdirde faydalı olmaktadır. İlaçların yararı olduğu kadar yanlış kullanıldığında pek çok zararı da vardır. Gereksiz ilaç kullanımı iç organlarımıza zarar verebilir. Hekim yazmadığı sürece kesinlikle antibiyotik kullanmamak gerekir” dedi.
“Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak”
Akılcı İlaç Kullanımı konusunda Denizli’de önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Sağlık Bakanlığımızın Akılcı İlaç Kullanımı 2018-2022 Ulusal Eylem Planı çerçevesinde Denizli’de Birinci Basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan Aile Hekimleri başta olmak üzere tüm devlet hastanelerinde çalışan doktor, diş hekimi, eczacı, hemşire ve diğer sağlık personellerine düzenli aralıklarla eğitimler verildi. İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından Halk Eğitim Merkezleri’nde bilgilendirmeler yapıldı. Okullarda, AVM’lerde, şehrin önemli noktalarında stantlar açıldı. Akılcı ilaç kullanımı konusunda yaptığımız çalışmalara ek olarak 2022-2023 yıllarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğiyle ilimizdeki tüm Anaokulu ve İlkokullarda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Burada amacımız okul öncesi ve ilkokul yaş grubuna uygun hazırlanmış materyal ve eğitim dokümanları ile akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak” dedi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.