Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ile İzmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle Denizli’de beyin ölümü tespiti, donör bakımı ve aile görüşmesi konulu sempozyum düzenlendi.
Denizli’de organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak, kamu, üniversite ve özel hastanelerdeki beyin ölümü tespitini arttırmak, donör bakımı ile ilgili bilgileri yenilemek hedefiyle beyin ölümü tespiti, donör bakımı ve aile görüşmesi konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyum programına Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir ve İzmir’den gelen eğitimcilerin yanı sıra Denizli’de bulunan kamu, üniversite ve özel hastanelerin yöneticileri, hastanelerde görevli anestezi, nöroloji, beyin cerrahi, yoğun bakım, acil tıp uzmanları ve organ nakli koordinatörleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyumun açılış konuşmasını Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir gerçekleştirdi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, sempozyumun hayırlı olmasını dileyerek Denizli’de organ bağışı konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti. 2019 yılında Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan Her Bağış Yeni Bir Hayat projesiyle Denizli’de organ bağışı konusunda seferberlik başlattıklarını söyleyen Öztürk, şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları istikametinde iller olarak organ bağışı konusunda çeşitli projeler yürütüyoruz. Denizli olarak da beyin ölümü tespit sayısını, il geneli kadavra organ bağış sayısını ve canlı organ bağış sayısını arttırmak için 2019 yılında Her Bağış Yeni Bir Hayat Projesine başladık. Proje çerçevesinde merkez ve ilçe sağlık tesislerimizde, kamu kurumlarında, okullarda, Pazar yerlerinde, alışveriş merkezlerinde stantlar açarak organ bağışını anlattık. Denizli halkı da projemize duyarsız kalmadı. 13 bin 624 kişi organ bağışında bulundu ve Türkiye’de 2019 yılında en çok organ bağışı yapılan il olduk. Biz organ bağışını sahada ne kadar iyi anlatırsak vatandaşlarımız da o derece ilgi gösteriyor. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum. İzmir’den ve Pamukkale Üniversitesi’nden gelen hocalarımıza ve diğer tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir de Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde diğer kurumların ve medyanın desteği ile Türkiye’de organ bağışı konusunda farkındalık çalışmalarının bağış oranlarına olumlu yansıdığını belirtti. Şuan da Ulusal organ bekleme listesinde 31 bin 613 hasta olduğunu ve bunun 3 bin 837’sinin İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi’nde olduğundan bahseden Bozdemir, sempozyuma katılan eğitimcilere ve katılımcılara çok teşekkür etti.
Açılış konuşmasından sonra İzmir Balçova İlçe Sağlık Müdürlüğünden Dr. Özgür Sönmez İzmir Bölge Koordinasyon Merkezinin Mevcut Durumu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Ali Necati Gökmen Beyin Ölümü Tespiti, Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde görevli Doktor Öğretim Görevlisi Aslı Mete Yıldız Donör Bakımı, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Türker Acar Beyin Ölümü Tanısında Destekleyici Testler, İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Ebe Arzu Okutan da Aile Görüşmesi konusunda sunum yaptı.
Yorum Yazın