Daha temiz ve yaşanabilir bir Denizli için Başkan Zolan: “Bu dünya, bu şehir hepimizin”Denizli Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlanıyorTürkiye’de İklim Değişikliği Eylem Planını hazırlayan 3’ncü büyükşehir olan Denizli Büyükşehir Belediyesi, daha temiz ve yaşanabilir bir Denizli için bu kez “Denizli Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” çalışması başlattı. Dünyayı yok eden küresel ısınmanın sınır tanımadığını, bu konudaki mücadelenin başarılı olması için tüm insanların, kurumların ve devletlerin görevlerini yapması gerektiğini belirten Başkan Zolan, “Bu dünya, bu şehir hepimizin” dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, sera gazı azaltım, iklim uyum hedeflerinin belirlenmesi ve enerji yoksulluğuyla mücadele için kapsamlı ve geniş katılımlı bir eylem planı hazırlamak hedefiyle Denizli Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışması başlattı. Türkiye’de İklim Değişikliği Eylem Planını hazırlayan 3’ncü büyükşehir olan Denizli Büyükşehir Belediyesiçalışmasını başlattığı Denizli Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı(Denizli Secap) kapsamında panel ve Sıfır Atık Konseptli “Sıfır Noktası” Sergisi düzenlendi.Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, kamu kurum ve kuruluş ile STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. PAÜ Rektörü Kutluhan açılış konuşmasında iklim değişikliğine dikkati çekerek,Büyükşehir Beledisinin dünyanın en önemli sorunlarından birini Denizli kapsamında ele almasından dolayı gurur duyduğunu söyledi.
“Hava kirliği, küresel ısınma sınır tanımıyor”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, tüm canlıların tek bir dünyada yaşadığını belirterek, “Geleceğimizin daha sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için üzerimize düşen görevler var. Dünyamızı yok eden havakirliği, küresel ısınma sınır tanımıyor.Onun için tüm fertler, kurumlar, devletler bu konuda görevlerini yaparsa ancak o zaman başarıya ulaşabiliriz” dedi. Kızılderili atasözü, “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” sözlerine işaret eden Başkan Zolan, “Savaş, ekonomik kriz gibi tüm krizlerin yanı sıra bizim doğa ve çevre krizinin önüne geçmemiz lazım. Bu konuda kendi görevimizi yapmak, insanlığımızı göstermek durumundayız. Başkalarının yapmış olduğu yanlışlar bizi yanlışa sevk etmemeli. Onun için Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak tüm kurumlarımızla birlikte geleceğimize daha güzel bir dünya bırakmak için birçok çalışma yaptık” diye konuştu.
Büyükşehir 90 megavatlık devasa bir güneş enerji santrali kuruyor
Denizli’de sera gazı salınımının azaltılması, daha temiz ve yaşanabilir bir doğa için hayata geçirdikleri yeşil alan, altyapı, üstyapı, akıllı şehir, katı atık düzenli depolama sahaları, atık su artırma tesisleri, yenilenebilir enerji gibi sayısız proje yaptıklarını anlatan Başkan Zolan, “Esas olan karbon salınımını azaltmak, çevre kirliliğini önlemek. Bunun içinde enerjiyle ilgili çok çok önemli işler yapmak gerekiyor” dedi. Denizli’de güneş enerjisinden elektrik üretimine bir pazaryerinin üstünekurdukları sistemle başladıklarını, ancak bugün Çivril ilçesinde 90 megavatlık devasa bir güneş enerji santrali kurduklarını anlatan Başkan Zolan, “Bu yatırımı yapmak için kıraç, tarıma elverişsiz ve hiçbir ağacın olmadığı bir yeri tercih ettik. İşte çevre bilincimiz bunu gerektiriyor. İnşallah bu tesisimizi hizmete aldığımızda karbon salınımını azaltımıen üst seviyede gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir, iklim değişikliği ve afetlerle ilgili daire başkanlıkları kurdu
Bu yola ilk adımı 2016 yılında atıklarını, 2019 yılında ise Denizli İklim Değişiklik Eylem Planınıhazırladıklarını ve bu planı hazırlayan Türkiye’de 3. Büyükşehir Belediyesi olduklarını vurgulayan Başkan Zolan, şöyle konuştu: “Bu dünya, bu şehir hepimizin. Enerjiyi verimli kullanmak, şehri kirletmeden kullanmak, sera gazı ve karbon salınımını en aza indirmek için gayret sarf ediyoruz” dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iklim değişikliği ve afetlerle ilgili iki yeni daire başkanlığı kurduklarına değinen Başkan Zolan, şöyle konuştu: “Biz yürüyüşümüzü, kendi sistemimizi güncelliyor, şehrimizi geleceğe güvenle taşımayı hedefliyoruz. Tüm katılımcılara, emek veren, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu bir başlangıç. Bu çalışmada tüm kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız olacak ve birçok çalışma sonucunda Denizli Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planımızortaya çıkmış olacak.”
“Belediyecilik sadece dönemini değil, geleceği de düşünmektir”
Milletvekili Ök de proje için Başkan Zolan’a teşekkür edere, “Bu dünya bizim, geleceğin, çocukların. Biz ebeveynler olarak, aile olarak çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünüyoruz. Daha sonraki nesilleri, çevremizi de düşünmemiz lazım. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şu anda yapmış oldukları gerçekten çok önemli ve maliyetli projeler. Ama geleceğimiz için çok önemli projeler. Belediyecilik sadece dönemini değil, geleceği de düşünmektir. Ben bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sıfır Atık Konseptli “Sıfır Noktası” Sergisi
Konuşmanın ardından panele geçildi. PAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Çukurluoğlu moderatörlüğünde düzenlenen panele, REC Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Ünal Sayman, resim sanatçısı Deniz Sağdıç ve Yenilenebilir Enerji Danışmanı Faruk Telemcioğlu konuşmacı olarak katıldı. REC Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Ünal Sayman kapanış konuşmasında Denizli Secap tanıtımını yaptı. Öte yandan Başkan Zolan ve beraberindekiler panel öncesi resim sanatçısı Deniz Sağdıç’ın atıklardan yaptığı portre eserleri inceledi.
Yorum Yazın