Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut Tok, “Garbi Karaağaç Kültürü ve Tarihi” konulu konferans verdi.
Açılışta konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, kısa bir süre önce Honaz Sempozyumu’nu gerçekleştirdiklerini dile getirirken, ilçe sempozyumlarının ilklerini bitirdiklerini bundan sonraki süreçte daha önce yapılan sempozyumların ikincilerine Acıpayam Sempozyumu ile başlayacaklarını ifade etti. İlki 2000 yılında düzenlenen Acıpayam Sempozyumu ile yörenin tarihi, kültürü, ekonomisinin akademik yönlerden ele alındığını belirten Rektör Prof. Dr. Bağcı, Garbi Karaağaç bölgesinin önemli bir sempozyum konusu olabileceğini hatırlattı. Eski yıllarda bu bölgeye ait kültür, folklor ve tarihiyle ilgili değerlerle ilgili yöredeki yaşayanların ve öğretmenlerin anlattıkları ile bilgi sahibi olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, günümüzde bölgenin en büyük üniversitesi olarak Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığı akademik çalışmaları, bilimin süzgecinden geçirerek sonuçların elde edileceğine değindi.
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Selçuklu Devleti’nden günümüze Garbi Karaağaç bölgesinin tarihi sürecini özetleyen Doç. Dr. Turgut Tok, aralarında Acıpayam’ın da bulunduğu bu bölgenin, Selçuklu Devleti zamanında uç bölgesi olduğunu ve bu durumun Denizli’yi özel kıldığını belirtirken, uç bölgelerin düşmana karşı en diri olması gereken bölgeler olması gerektiğini hatırlattı.
Tarihimize ilişkin en eski yazılı kaynakların mezar taşları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tok, bu taşların koruma altına alınması gerektiğini söylerken, mezar taşlarının üzerinde bulunan damgaların 2500-3000 yıl önce bu bölgede Türklerin yaşadığı bilgisine ışık tuttuğuna değindi. Toprağın vatan olması için işgal etmiş olmanın yeterli olmadığını ifade eden Tok, topraklara dili, kültürü ve ticareti taşıyarak ve alın terini ve kanını akıtarak, vatan olacağını işaret etti. Türklerin Anadolu’ya 1071 yılından çok önce geldiğini söyleyen Doç. Dr. Tok, yapılan araştırmalara göre Acıpayam havzasında 900’lü yıllarda Türkçenin konuşulduğunu dile getirdi.
Kendi coğrafyasını tanımayanın geleceği planlama hakkı olmadığına dikkat çeken Tok, düzenli bir ordu olmamasına rağmen bölgede yaşayan Türklerin Haçlı ordusunu hezimete uğrattığını, bu savaşların bu bölgenin Türkleşmesi konusunda çok büyük öneme sahip olduğunu hatırlattı.
Konferansın ardından Yargıtay Onursal Başsavcısı Hasan Erbil, Doç. Dr. Turgut Tok’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek çiçek takdiminde bulundu.
Ayrıca Acıpayam Belediye Başkan Hulusi Şevkan'da, Doç. Dr. Turgut Tok’a plaket takdim etti.
Yorum Yazın