Acıpayam Belediyesinin organize ettiği, PAÜ. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL'in konuşmacı olarak katıldığı konferans Talip Özkan Sanat merkezinde gerçekleşti.
Acıpayam Belediyesinin organizasyonunda , Denizli Pamukkale Televizyonunda yayınlanan ''Her Evin Hikayesi'' programının yapımcısı ve sunucusu, Denizli Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği Başkanı Nergiz Şenocak ve konuşmacı olarak katılan PAÜ. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL "Alzheimer ve Demans hastalığının" tıbbi ve fiziksel sorunları, hasta yakınlarının yaşadığı problemlerin konuşulduğu bir konferans verdi.
Konferansa Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi ŞEVKAN, eşi Uz. Dr. Sermin Altındiş ŞEVKAN, Denizli Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği Başkanı Nergiz Şenocak,sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Unutkanlığın sebepleri üzerine bilgiler veren PAÜ. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL, hafızanın ve hatırlamanın insan hayatında çok önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Herkesin hayatta zaman zaman bazı unutkanlıklarla karşılaştığını söyledi.
“Basit unutkanlıklar insan hayatında, normal ve beklenen bir durumdur. Ancak kişinin hayatını etkileyecek derecede sürekli unutkanlığın olması bir hastalık belirtisidir.
İnsan beyninin hafıza becerisi çok yüksek fakat yaşlanma ile birlikte öğrenmede bir miktar yavaşlama oluyor, dikkat azalıyor ancak gerçek bir hafıza kaybı olmaz. Sadece yaşlanmayla birlikte hatırlanmak istenen bilgi, daha geç bir şekilde akla gelir.” dedi.
Tıp dilinde unutkanlık hastalığına “Demans” dediklerini belirten ÖNCEL ; “Unutkanlık hastalığının sebebi Alzheimer hastalığından kaynaklanır. Alzheimer hastalığı günümüzde çok merak edilen bir hastalık. Daha çok yaşlılarda görülen bir beyin hastalığı ama normal bir yaşlanma ile karıştırılmamalıdır. Normal yaşlanma ile bu hastalığı ayırt etmek gerekiyor. Unutkanlık hastalığı (Demans) sadece yaşlılarda görülmez. Demans hastalığı gençlerde de görülebilir. Beyindeki damar tıkanıklıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, Verem, AIDS gibi hastalıklar unutkanlık hastalığına sebebiyet verebilir” dedi.
GENETİK OLMA OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜK
Alzheimer hastalığının başlangıç evrelerinin ve sonrasında hasta yakınlarının yapması gerekenleri anlatan ÖNCEL , “ Alzheimer hastalığı genellikle ileriki yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Yaşa bağlı olarak görülme olasılığı artar, günümüzde her doksan yaşında iki kişiden biri Alzheimer hastasıdır. Genetik olma olasılığı oldukça düşük yüzde bir ya da iki ve genetik olanlarda ailenin genelinde ve erken yaşlarda görülmesi söz konusudur” dedi.
ÖNCEL, konferansın son bölümünü konuklarının sorularına ayırdı.
Konferans sonunda Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi ŞEVKAN, PAÜ. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Hilmi ÖNCEL'e, Denizli Gönül Köprüsü Dayanışma Derneği Başkanı Nergiz Şenocak ve tiyatro ekibine çiçek ve kitap hediye ederek teşekkür etti.
Konferansta ayrıca küçük bir şiirsel tiyatro gösterisi de katılımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü .
Yorum Yazın