© Haber Acıpayam 2022

Poşet ve paketten virüs bulaşma riski

Korona virüsün kargo paketi ve poşetle de bulaştığı iddiasını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, "Uygun teslimatla geçmez" dedi.


Türkiye’de korona virüsle mücadelede çok önemli mesafeler kaydedilirken uzmanlar tedbirlere devam edilmesi yönündeki uyarılarını sürdürüyor. Hastalıktan korunmanın en önemli yolunun hastalığın geçiş yolunun kesilmesi olduğunu vurgulayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, “Kalabalık ortamlarda mutlaka sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve maske kullanılmalıdır. Marketlerde cerrahi maske olmadan alışveriş yapılmamalıdır. Hastalık, klinik belirti göstermeyen kişilerce de taşınıp yayılabilmektedir. Normalde market alışveriş poşetleri tekrar kullanılabilir. Ancak mutlaka hijyenik şartlarda iyice havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Virüsün dış ortamda nem ve ısı durumuna göre 3 saat ile günler içinde canlı kalabildiği düşünülmektedir. Hijyenik koşullarda yerleştirilmiş poşet içi besinler ise havalandırılıp bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Virüs, pişirilmiş besinlerde canlı kalamaz. 70-90 santigrat derece sıcaklıkta özelliğini kaybetmektedir” dedi.


Uzm. Dr. Mustafa Ekici, eve yemek siparişleri ve kargo paketleri hakkında da şu uyarılarda bulundu: “Eve sipariş edilen yemekler, pişmiş ve uygun hijyen şartlarında uygun paketler içinde gönderilmeli. Taşıyıcıların da uygun maske ve eldivenler kullanarak el yıkama kurallarına uyması gereklidir. Tüm bu şartlara uyulması halinde bu yemeklerin güvenli olacağı düşünülebilir. Eve gelen kargo paketlerinin de mukavva veya plastik kökenli olmalarına göre önlem alınabilir. Mukavva ve kâğıt paketlerde virüsün canlı kalma oranı daha düşüktür. Paketler eldivenle teslim alınıp gerekirse el dezenfektanı veya 1/100 oranında seyreltilmiş çamaşır suyu ile silinerek teslim alınabilir”

İlginizi Çekebilir

Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak

Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.

Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.

Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı

Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.

Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar

Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

TÜM HABERLER