© Haber Acıpayam 2022

Pamukkale’de termal su debisi 30 yılda 3’te 2 azaldı

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve kentin önemli turizm merkezi Pamukkale’de DSİ ölçümlerine göre jeotermal sistemdeki termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında 450 litre/saniye iken günümüzde 150 litre/saniyeye düştü.

Beyaz Cennet olarak da adlandırılan ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri her yıl binlerce yerli ve yabacı turisti ağırlıyor. Bölgede önemli turizm destinasyonları arasında yer alan ve kentin turizm merkezi Pamukkale’nin sürdürülebilirliği tehdit altında. Devlet Su İşleri (DSİ) ölçümlerine göre elde edilen verilere göre bölgedeki termal su debisi son 30 yılda 3’te 2 azaldı.

1993 yılında Pamukkale Jeotermal Sistemindeki termal su kaynaklarının toplam debisi saniyede 450 litre olarak ölçülürken, günümüzde ise saniyede 150 litrelere kadar düştüğü belirlendi. Su kaynaklarındaki azalmanın ise birkaç nedeni olduğunu belirten uzmanlar, jeotermal enerji üretim tesislerinin çoğalması, tarımsal sulama ve bölgedeki işletmelerin temel etken olduğunu ifade etti.

İlginizi Çekebilir

Büyükşehir’de hedef 1 milyon metrekare beton parke taşı

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun göreve başlamasından bu yana kent genelinde 263 bin metrekare beton parke taşı döşemesini tamamladı. Acil ihtiyaç olan mahallelere beton parke taşı döşeme işleminin devam edeceğini belirten Başkan Çavuşoğlu, “Hedef 1 milyon metrekare beton parke taşı” dedi.

Kontrolden çıkan otomobil römorka çarpıp şarampole uçtu; 2 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, yol kenarındaki saman yüklü römorka çarptıktan sonra şarampole uçtu. Kaza sonucunda, 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

Büyükşehir kömür denetimlerine başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yetki devri alan Denizli Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında hava kirliliğinin minimum düzeyde olması için kömür satış noktalarında denetimlere başladı.

Başkan Çavuşoğlu, Kent Lokantasını ziyaret etti

Vatandaşlar Kent Lokantasından memnunDar gelirli vatandaşların ucuz, lezzetli ve sağlıklı yemeğe ulaşması için hizmete açtıkları Kent Lokantasını ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu, hemşehrilerinin memnuniyetiyle karşılaştı. Başkan Çavuşoğlu, kısa süre sonra ikinci Kent Lokantasını açacaklarını müjdeledi.

Başkan Çavuşoğlu’ndan kritik açıklama

Akbaş Barajı’ndan içme suyu alımı durduruldu 400.000 kişiyi etkileyecek Başkan Çavuşoğlu: “Su kesintilerine başlayabiliriz”Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, su seviyesi kritik kodun altına düşen Akbaş Barajı’ndan bugün itibariyle içme suyu alımını durdurmak zorunda kaldıklarını açıklayarak, tasarruf yapılmaması halinde su kesintilerine başlayabileceklerini duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, alternatif su kaynakları temin etme konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yeni sezonun ilk salepleri toprakla buluştu

Denizli'de 11 yıldan bu yana arklı salep türlerini yetiştiren ve ‘Salep dede’ olarak bilinen 77 yaşındaki emekli Süleyman Yüksel, 2025 yılı sezonunda hasat edilmek üzere il salepleri toprakla buluşturdu.

TÜM HABERLER