Minik Halime babasının karaciğeriyle hayata tutundu
SAĞLIKDaha 15 aylıkken karın şişliği ile başlayan sağlık sorunlarının karaciğer nakline götürdüğü Halime Daş’a (6), babası Süleyman Daş (34) şifa oldu. 2,5 yaşındayken babasından karaciğer dokusu nakledilen Halime yaşıtlarına yetişirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, “Halime, nadir görülen glikojen depo hastalığı yüzünden karaciğer nakli olmak zorunda kaldı. Değişen karaciğeriyle sağlık buldu” dedi.
Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde yaşayan ev hanımı Nagihan Daş (29) ile esnaf Süleyman Daş’ın iki kızından küçüğü olan Halime, 8 Temmuz 2016’da dünyaya geldi. Abla Sümeyye Daş’dan (10) sonra ikinci kızlarını da kucaklayan çiftin sevinçleri Halime’de sağlık sorunları baş göstermeye başlayınca üzüntüye dönüştü. Halime’de görülen ilk önemli belirti karın şişliği oldu. Arkasından bronşit tanısı koyulan, bunlar yetmezmiş gibi bir de kolu kırılan minik Halime doktorlarla, hastanelerle tanıştı. Halime için önce Balıkesir, ardından İzmir’de şifa arayışları başladı.
Babadan alınan karaciğer dokusu minik kızına başarıyla nakledildi
İlk olarak karaciğer dalak büyümesi tanısı koyulan Halime, bir ay hematoloji uzmanları tarafından tedavi altına alındı. Halime’ye diyet uygulanırken, yağsız pişirilen yemeklere yurt dışından getirilen özel bir yağ eklenmesine rağmen sonuç alınamadı. Uzmanlar tarafından, siroz nedeniyle Halime’nin karaciğerinin bir an önce değiştirilmesi gerektiği söylendi ve bunun üzerine Daş ailesi nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda baba Süleyman Daş’ın uygun verici olduğu saptandı. 2 Ocak 2019 tarihinde baba Daş’dan alınan karaciğer dokusu o tarihte henüz 2,5 yaşında olan minik kızı Halime’ye başarıyla nakledildi.
“Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu”
İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Lakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr. Alihan Pirim’den oluşan ekip başarılı bir nakil işlemi gerçekleştirirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, Halime’yi nakle götüren nedenleri şöyle anlattı: “Halime’ye koyulan tanı Glikojen depo tip 4 hastalığıydı. Glikojen depo hastalıkları, glikojen metabolizmasındaki enzimlerden birinin kalıtsal eksikliğinden ötürü normal veya anormal yapıda glikojen birikimiyle karakterize bir hastalıklar grubudur. Bu enzim karaciğerde olan bir enzim ve anormal yapıdaki glikojen özellikle karaciğer ve kalpte birikip hasar yaratarak, karaciğer sirozu ve kalp yetmezliğine neden olur. Bu tür hastalar genellikle erken çocuklukta yani 5-10 yaş arasında kaybedilir. Halime’de de bu hastalık siroza yol açmıştı. Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu. Hastaneye kontrol için gelip gidiyor. Gayet sağlıklı ve yaşıtlarına yetişmiş durumda.”
“Kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım”
Kızına yeni bir hayatın kapılarını açtığı için çok mutlu olduğunu ifade eden baba Süleyman Daş, “Halime’nin ilk sağlık sorunları başladığında karşımıza bir nakli tablosu çıkacağını bilmiyorduk. Nakil için Kent’e gelmeden önce çok uzun süre tanı koyulamadı. Doktorlar da biz de çok çaresiz kaldık. Çok şükür ki kızımız elimizden kayıp gitmeden nakil oldu, sağlığına kavuştu. Kızımız yaşıtlarına yetişip sağlıkla büyürken, bize de mutlulukların en büyüğünü yaşatıyor. Ben de kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım. Kızımızın sağlığına kavuşması için çaba gösteren tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.