© Haber Acıpayam 2022

MEÜ Onkoloji Hastanesine bağlı Kemik İliği Nakil Merkezi ilk hastasını kabul etti

Mersin’de ilk ve tek kemik iliği nakil merkezi konumunda olan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak açılışı gerçekleştirilen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Onkoloji Hastanesi içerisinde yer alan Kemik İliği Nakil Merkezi, ilk hasta kabulünü gerçekleştirdi.


Türkiye’deki yaklaşık 100 kemik iliği nakil merkezinden biri olan merkez ilk hastasını kabul etti. MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Onkoloji Hastanesi ile bölgede çok önemli bir eksikliğin giderildiğini, kemik iliği naklinin de yine ihtiyaç duyulan bir sağlık hizmeti olduğunu vurguladı. Çamsarı, "Gerçekleştirilen ilk kemik iliği naklinin ilimiz ve bölgemizdeki hastalarımız için çok önemli bir adım olduğunu belirtmek isterim. Hastalarımızın il dışına gitmek zorunda kalmasının önüne geçebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlimizde bir ilk olma özelliğini taşıyan Kemik İliği Nakil Merkezimiz bünyesinde verdiğimiz bu hayati hizmetin ilimize, bölgemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.


Gerçekleştirilen ilk hasta kabulü ile ilgili bilgiler veren İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. üyesi Pelin Aytan ise Kemik İliği Nakil Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk hasta kabulünün bölge ve hastane için çok önemli olduğunu ifade etti. Aytan, “Bugün bizim için çok heyecanlı bir gün. Bir yıldır takip ettiğimiz hastamızın, kendi kök hücrelerini kendine nakletme planını yapmış durumdayız. Bugün hastamızı servisimize yatırma sebebimiz de hastayı mobilize etmek. Yani kök hücre naklini yapmadan önce, kendi kök hücrelerini toplayıp saklamak” ifadelerini kullandı.


Hastanın bundan sonraki tedavi süreci ve Kemik İliği Nakil Merkezi’nin hedeflerinden de bahseden Aytan, "Hastamızın bugünden itibaren yatış süresi 12 gün. Bu süre tamamlandıktan sonra, uygun kök hücre sayısına ulaşırsak, bunlarını saklayıp toplayacağız. Bundan 15 gün sonra da uygun görülürse, kök hücre naklini gerçekleştireceğiz. Sırada bekleyen, planladığımız hastalarımız da mevcut. Haftada 2-3 nakil gerçekleştirme hedefimiz var. İlerleyen süreçlerde bunu da gerçekleştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER