© Haber Acıpayam 2022

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.


Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (omurga eğriliği) ve Fiziksel Gelişim Taraması” projesi çerçevesinde il merkezindeki okullarda tarama yapıldı. Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden taralama ile ilgili yapılan açıklamada, “Skolyoz, çocuklarda en sık görülen omurga bozukluğudur. Sıklıkla 10-15 yaşlarında bel ve sırtta eğrilme ile ortaya çıkar. Sağlıklı çocukların yüzde 2 ila yüzde 4’ünde görülebilmektedir. Skolyoz vakalarının yüzde 75-80’i Adelösan İdiyopatik Skolyoz sınıfındadır. Gelişim çağında çocuklarda omurga eğriliğinin tespit edilmesi; eğriliğin artışının engellenmesi, tedaviye mümkün olduğunca erken başlanması ve ilerleyen dönemde ihtimal cerrahi müdahalelerin önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir. Çocuklarda fazla kilolu ya da obez tanımı ise yaşa ve boya göre olması gereken normal kilonun üzerinde olmak anlamına gelmektedir. Çocuklarda obezite sıklığı giderek artmakta olup, ülkemizde her 4-5 çocuktan birinde kilo fazlalığı bulunduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında obez olmak sadece ilerdeki pek çok hastalığa zemin hazırlamakla kalmaz, çocuğun içinde bulunduğu yaşlar için de tehlike oluşturur” denildi.


Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünce 2022-2023 eğitim öğretim yılından bu yana il genelinde yürütülen “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga Eğriliği) ve Fiziksel Gelişim Taraması” projesi çerçevesinde il merkezinde Merkez Toplum Sağlığı personelince kasım ve aralık aylarında okullarda tarama yapıldı. Yapılan taramalarda toplam bin 43 6. sınıf öğrencisinin Adölesan İdiyopatik Skolyoz ve fiziksel gelişim taramaları gerçekleştirildi.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

Mehmet Erşan: “Dijital entegrasyon birçok yeniliği beraberinde getiriyor”

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulamaya girecek olan Dijital Entegrasyon Sistemi’nin sağlık hizmetlerine getireceği yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.

TÜM HABERLER