© Haber Acıpayam 2022

Erzincanda büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanıyor

Erzincan’da sonbahar şap aşılama kampanyasında 110 bin hayvan aşılanacak.


Erzincan’da yaklaşık 3 aylık süre içerisinde veteriner sağlık ekipleri 6 bin 708 işletmeye tek tek giderek tüm büyükbaş hayvanları şap hastalığına karşı aşılayacak. Erzincan ve ilçelerinde sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası devam ediyor. Erzincan ve ilçelerinde 500’ün üzerindeki köyde ilkbahar döneminde tüm büyükbaş hayvanlar aşılanmıştı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde kurulan veteriner sağlık ekipleri tarafından ilkbahar döneminde yapılan aşılama kampanyaları başarılı bir şekilde sonuçlanmış ve 2024 yılında Erzincan’da hiçbir şap hastalığı mihrakı oluşmamıştı.


Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bakanlığın planlı aşılama programı kapsamında sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında 6 bin 708 işletmede bulunan 110 bin 656 adet büyükbaş hayvanı tek tek aşılayacak.


Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası ile ilgili bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, şap aşılama kampanyasının önemine değindi.


İl Müdürü Şahin, “Şap aşısı ülkemizde büyük ekonomik kayıplara neden olan şap virüsünden korunmak için uygulanmaktadır. Hastalık hızlı bir yayılıma sahip olup, sığırlarda kalıcı olabilen verim düşüklüğü ve değer kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara sebep olmakta, yayılımı ve etkisi itibarıyla özellikle süt hayvancılığına büyük darbe vurmaktadır. Bu nedenle işletmedeki hayvanların aşılanması zorunludur. İşletme sahibinin kampanya döneminde hayvanlarını aşılatmaması halinde idari para cezası uygulanır. Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar il içinde işletmeden işletmeye nakledilemez, il dışı veteriner sağlık raporu düzenlenemez, buzağı desteklemesinden faydalanamazlar. Aşılamaya uygun tüm hayvanların aşılanması önem arz etmektedir. Şap aşısı 2 aylıktan büyük tüm sığır cinsi hayvanlara uygulanmaktadır. Şu anda Erzincan genelinde kampanyamız tüm ilçelerde başarılı bir şekilde yürütülmektedir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

Normal doğumun önemi anlatıldı

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sağlık ekipleri tarafından açılan stantta normal doğumun önemi ve avantajları, gebelik süreci, gebelikte beslenme, anne sütünün önemi konularında bilgiler aktarıldı.

Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı

Psikolog Özge Sert, ergenlerle sağlıklı ve güvene dayalı iletişim kurmanın yollarını anlatarak, “Empati kurmak, açık ve doğru iletişim kurup, sınırlar ve kurallarda kararlı olunması çok önemli. Güvene dayalı sağlıklı bir iletişim ortamı ergenlik döneminde sağlanması gereken önemli yapı taşlarından biridir” dedi.

Yanlış bir mantarın tüketilmesi hayatı tehdit edebilir

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Attila Önmez, yağışların artmasıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantar tüketimine bağlı zehirlenme vakalarının arttığına dikkat çekti.

Dünya İnme Gününde Erzincan Sağlık Müdürlüğünden kritik uyarılar: Her 4 kişiden biri risk altında!

29 Ekim Dünya İnme Günü vesilesiyle Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü, inme risk faktörleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yapılan açıklamada, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımının inme riskini artırdığına dikkat çekildi.

Kahtada yoğun bakım ünitesine diyaliz cihazı kuruldu

Adıyaman’ın Kahta Devlet Hastanesi’nde yeni bir hizmet daha uygulamaya geçti.

TÜM HABERLER