© Haber Acıpayam 2022

Dr. Başıbüyük, “Hava değişimleri gribal enfeksiyonu tetikliyor”

Aydın Özel Ege Liva Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fatma Başıbüyük, Aydın’da hava sıcaklıklarında yaşanan değişikliklerin gribal enfeksiyonları tetiklediğini, uygulanacak basit yöntemler ile hastalığın bulaşmasının engellenebileceğini açıkladı.


Gribal Enfeksiyon’un özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında büyük şehirlerde salgınlara yol açan, İnfluenza denilen virüsün neden olduğu bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Başıbüyük, “Grip enfeksiyonu hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme sonrası solunum yoluyla insan vücuduna kolaylıkla girer. Ayrıca tokalaşma sonrasında da kolaylıkla bulaşır. Gribal enfeksiyon başlamadan önceki 2 gün ile semptomlar başladıktan bir hafta sonrasına kadar bulaştırıcılık vardır. Gribal enfeksiyonlarda el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerin veya hasta kişilerle temas eden, aynı ortamı paylaşanların maske kullanması etkili korunma yöntemlerindendir. Diğer bir korunma yöntemi risk altındaki bireylerin aşılanmasıdır. Gribal enfeksiyonda hasta şikayetleri daha fazladır, devam eden yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı ve Ateş (38C ve üzeri) görülür, öksürük sıklıkla vardır. Gribal enfeksiyonlarda bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarına daha sık yakalanılır” dedi.



“Grib’le mücadelede sıvı tüketimi önemli”


Gribal Enfeksiyon’a yakalanan kişinin mutlaka sıvı tüketimini arttırması gerektiğini belirten Dr. Başıbüyük, “Doktorunuzun tavsiye ettiği bağışıklık sistemi güçlendiren ilaç takviyelerinden kullanabilirsiniz. Proteini yüksek gıdalar tüketmeli, ara öğün sıklığını ve bu öğünlerdeki meyve tüketimini artırmalıyız. Vitamin ve antioksidan yönünden zengin karnabahar, pırasa, lahana, brokoli, havuç, turp, marulu bolca tüketmeliyiz. Bağışıklık sisteminin iyi çalışabilmesi için C, E ve A vitaminleri çok önemlidir. C vitamini antivirüs etkilidir, ayrıca bakterilerin toksinlerini etkisiz hale getirir. C vitaminini portakal, mandalina gibi turunçgillerle maydanoz gibi yeşil yapraklı otlardan alabiliriz. Enfeksiyonu vücudumuzdan atmak için sıvı tüketimini arttırmalıyız. Günde 2-3 bardak bitkisel çay içmemiz gerekir” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak

Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.

Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.

Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı

Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.

Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar

Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

TÜM HABERLER