Denizli’nin mor bereketi; Lavanta
ACIPAYAMDenizli, Türkiye'de lavanta üretimi gerçekleştirilen bölgeler arasında en sıralarda yer alıyor. Katma değeri oldukça yüksek olan lavantadan elde edilen ürünler, günümüzde parfümeri, gıda, kozmetik, sağlık, aromaterapi, peyzaj gibi çok geniş alanda değerlendiriliyor.
Verilere göre ülkemizde 2017 yılında 6 bin dekar lavanta ekimi gerçekleşirken 2022 yılında 47 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldı. Denizli'de de lavanta üretimi son yıllarda hız kazandı. 2023 yılı güncel verilerine göre Denizli’de 8,5 ton lavanta tescil işlemi gerçekleşti.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Lavanta, ilimiz için son yıllarda oldukça popülerlik kazanmış, katma değeri yüksek bir ürün. Uçucu yağ üretiminden tutun da demetli çiçeğe kadar birçok alanda kullanılan lavantanın bazı ilçelerimizde hasadı geçen hafta başladı. Lavanta, neredeyse 3000 yıl öncesinde yatıştırıcı, iyileştirici merhem ve hoş kokusuyla parfüm olarak kullanılmaya başlanmış. Öyle ki, Eski Mısır’da lavantanın mumyalama için kullanıldığı, Romalı askerlerin savaş yaralarını sarmak için yanlarına lavanta aldıkları biliniyor. Lavantanın kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu noktada dünya çapında büyük oranda talep gören lavanta, gıda, kozmetik, peyzaj ve tıp alanı gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor. 2015 yılına kadar yalnızca 3 ilimizde lavanta üretim alanı mevcutken, günümüzde 20’nin üzerinde ilimizde lavanta tarım alanı kaydı bulunuyor. Denizli de bunlardan biri ve son yıllarda üretim alanları ciddi bir şekilde arttı. Böylelikle lavanta, bölgemize istihdam olanağı da sağladı. Ayrıca giderek katma değeri yüksek önemli bir ürün haline geliyor” dedi.
Lavanta, Denizli’nin ekoturizmini de canlandırıyor
Katma değeri yüksek ticari bir ürün olmasının yanı sıra, lavanta üretiminin Denizli'nin ekoturizmini de canlandırdığını belirten Başkan Memişoğlu, “Lavanta bahçeleri, görsel cazibe merkezleri olarak yıllık bazda binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Aromatik ürün denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Denizli’de lavanta için de ciddi bir potansiyel mevcut. Ayrıca lavanta ekim alanının genişletilmesi adına çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumuyla lavanta ve lavanta içerikli ürün ihracatının da giderek katma değerli bir şekilde artacağına ve sürdürülebilir olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor
Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.
Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı
Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.
Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü
Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.
Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.
Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.