© Haber Acıpayam 2022

Çölyaklı öğrencilere glütensiz pizza

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde glütensiz pizza etkinliği gerçekleştirildi.


Glütenin mutfak endüstrisindeki öneminden yola çıkarak planlanan etkinlikte Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Uzm. Dr. Elif Soyer ve Diyetisyen Umur Doğay Önal, çölyak hastalığı ile ilgili çeşitli bilgileri Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık Bölümü öğrencileri ile paylaştı. Ardından kırmızı ve beyaz mutfak olarak iki gruba ayrılan öğrenciler, glütenli ve glütensiz olmak üzere iki ayrı pizza hazırladı. Etkinlik sonunda Diyetisyen Önal tarafından pizza tadımı yapılırken, glütensiz pizzanın tat ve lezzet olarak farklı olmadığı kaydedildi.


Çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler aktaran Diyetisyen Önal, hastalığın arpa, buğday, yulaf ve çavdarda bulunan glüten isimli proteinin ince bağırsaktaki villusların yapısını bozmasıyla oluştuğuna dikkat çekti. Çölyak’ın kalıtsal bir hastalık olduğu bilgisini veren Önal, “Bu hastalık sonucunda çeşitli emilim bozuklukları gerçekleşmektedir ve bu hastalık yaşamın herhangi bir evresinde ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağındaki belirtileri, şişkinlik, ishal, büyüme ve gelişme geriliği ile kusma şeklinde ortaya çıkabilir” dedi.


Lenfoma’ya Sebep Olabilir


Çölyak hastalığının tek tedavisinin beslenme olduğunun altını çizen Önal, “Glütenden fakir bir beslenme tedavisi, çölyak hastalığından kurtaracaktır. Glüten yerine pirinç, mısır, nohut ve darı tercih edilebilir. Tüm sebze ve meyveler, et çeşitleri, kuru baklagiller, süt ürünleri serbest yiyecekler olarak belirtilebilir. Dikkat edilmezse lenfoma gibi hastalıklara yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Bayram tatili boyunca Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 bin 353 acil servis hastasına hizmet verildi

Erzincan’da 9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 bin 353 acil servis hastasına hizmet verildi.

Bingölde KBRN birimi yeniden faaliyete alındı

Covid-19 nedeniyle KBRN biriminin kapatıldığını belirten Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Samet Tatlı, “3 yıldan bu yana kapalı olan önemli bir birimimizi tekrardan faaliyete aldık. Bu ve buna benzer özellikli birimleri hastanemize kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Doç. Dr. Gökhan Alıcı: “Aşırı kırmızı et tüketimi kalbi yoruyor”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp damar sağlığının korunması için uyarılarda bulundu. Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yoracağının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Çapraz nakil, çaresiz hastaların umudu oluyor

Uzm. Dr. Uğur Saraçoğlu, gönüllü bir vericisi olmasına rağmen kan veya doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericisinden böbrek alamayan hastaların, aynı durumdaki bir başka hasta ve vericisi ile eşleşerek birinin vericisinden diğerinin alıcısına böbrek nakli uygulamasından yıllar itibarıyla daha fazla hastanın yararlanmaya başladığını söyledi. Bu uygulamanın “çapraz nakil” olarak adlandırıldığını vurgulayan Saraçoğlu, “Bu yöntem son yıllarda daha fazla ailenin çaresizliğine çare oldu” dedi.

Psikolog Atila. kaygı ile baş etme yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulundu

Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kalırken, sınava girecek gençlerde ve ailelerinde sınav kaygısı artıyor. Anka Hastanesi Psikoloğu Gözde Atila, sınav kaygısının başarıyı olumsuz etkilediğini belirtirken, kaygı ile baş etme yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulundu.

Kuluda ambulans helikopter yeni doğan bebek için kalktı

Konya’nın Kulu ilçesinde yeni doğan bebek sağlık sorunlarından dolayı ambulans helikopterle Konya’ya sevk edildi.

TÜM HABERLER