Büyükşehir üretiyor, Türkiye kazanıyor
ACIPAYAMDenizli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde çöpten üretilen elektrik enerjisi miktarı 5 kat arttı. Ayda 25.000 hanenin elektrik ihtiyacının karşılayacak yatırımın lisansı EPDK’dan alınarak üretime başlandı.
Türkiye’nin "En Çevreci Belediyesi" ödülü bulunan Denizli Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla örnek olmaya devam ediyor. Çöp, çamur, jeotermal ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde atıklardan sağlanan metan gazından üretilen elektrik enerjisi miktarı 5 kat arttı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde depolanan evsel atıklardan oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretimi için 2020 yılında yeni yatırım çalışmalarına başlandığı, projenin kısa süre önce tamamlanmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusu yapıldığı, 10 Ekim tarihinde ise lisansın alındığı belirtildi.
Günlük 750 ton atık toplanıyor
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne günlük ortalama 750 ton evsel atık geldiği belirtilirken, bugüne kadar tesiste 3 milyon 500 bin ton evsel atığın depolandığı kaydedildi. Kumkısık Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde yapılan yeni yatırımla 2.8 MWh'lik elektrik enerjisi üretimine başlandığı, ilerleyen yıllarda kapasitenin 8.4 MWh’a çıkarılacağı ifade edildi. Tesiste maksimum elektrik enerjisi üretim kapasitesine ulaşıldığında ise aylık ortalama 25 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağına dikkat çekildi.
"Geleceğe yatırım"
Türkiye'de 120'den fazla belediyenin üyesi olduğu Enerji Kentleri Birliği Başkanlığı görevini de sürdüren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını, bu kapsamda büyük yatırımlar yaptıklarını anlattı. Büyükşehir Belediyesi olarak çöpten, çamurdan, güneş enerjisinden elektrik enerjisi ürettiklerini ifade eden Başkan Zolan, bununla enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'nin cari açığının kapatılmasına katkı yaptıklarını söyledi. Akköy'de hayata geçirdikleri güneş enerji santralinin 2 MW’lık gücü yakaladığını hatırlatan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Çevre dostu olan yenilenebilir enerji yatırımlarımızı her geçen gün artırarak sürdüreceğiz. Çünkü bu yatırımlar geleceğimize, çocuklarımıza hizmet edecek."
Hedef sera gazı salımlarını % 21 azaltmak
Denizli Büyükşehir Belediyesinin Türkiye'de iklim değişikliği eylem planını hazırlayan ilk kentlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Zolan, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımlarla iklim değişikliğine sebep olan sera gazı salımlarının azaltılmasına katkı sağlamayı sürdürdüklerini söyledi. Denizli'yi düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dirençli örnek bir şehir yapmak için mücadele ettiklerini vurgulayan Başkan Zolan, "Büyükşehir Belediyemiz sera gazı salımlarında yüzde 21 azaltımı hedeflemiştir. Daha güzel bir gelecek, daha temiz ve çevreci bir Denizli ve Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Apartmanın çatısından düşen genç hayatını kaybetti
Denizli’de 7 katlı apartmanın çatısına çıkan genç, bilinmeyen bir nedenden dolayı aşağıya düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
Denizli’nin gururu Toprak, 7 yaşında dünya üçüncüsü oldu
Denizli’nin 7 yaşındaki minik yeteneği Toprak Çınar Çon, İstanbul’da yapılan Dünya Dans Sporları (WDSF) Karayip Dansları Dünya Şampiyonasında 3. oldu.
Ünlü markalar uygun fiyatlarla Denizlilerle buluşuyor
Denizli'de haftanın 4 günü açık olan Cinkaya Alışveriş Merkezi dünyaca ünlü markaların üretim fazlası ürünleri vatandaşlarla buluşturuyor. Uygun fiyatları ve geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken alışveriş merkezi her yaştan vatandaşın uğrak noktası haline geliyor.
Denizli'de 5.6 büyüklüğünde deprem senaryosu tatbikatı
Denizli’de gerçekleştirilecek yerel düzey masabaşı ve saha tatbikatında 5.6 büyüklüğündeki deprem senaryosu canlandırıldı. 5 ilçede yıkımın yaşandığı senaryoda, enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarıldı.
Yoldan çıkan otomobil ters döndü; 1 yaralı
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde seyir halindeyken hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak yan yatan otomobil hurdaya döndü. Araç içinde sıkışan sürücü, itfaiye ekiplerince kurtarılarak en yakın hastaneye sevk edildi.
Denizli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı
Denizli'de günlerdir devam eden sağanak yağışın ardından yüksek kesimlerde kar yağışı başladı.