Bu belirtiler ALS hastalığının habercisi olabilir
SAĞLIKİskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını söyledi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ‘21 Haziran Dünya ALS Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını belirtti.
İlerleyici bir hastalık olan ALS’nin tüm yaşlarda görülmekle birlikte, 40 ile 60 yaş aralığında daha sık rastlandığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS, beyin ve omurilikteki motor sinir nöronlarının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan, ilerleyici bir hastalıktır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ALS hastalığının nedenleri arasında yüzde 10-15 oranlarında genetik faktörler var, fakat nedeni tam olarak bilinmemektedir. ALS’nin kesin bir tedavisi yok, sadece Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin onay verdiği bir ilaç bulunuyor. İlacın, hastalığı yavaşlatıcı ve ömür süresi üzerine de pozitif etki gösterdiği biliniyor. Hastalığın erken teşhisi ve teşhis sonrası erken tedaviye başlanması; hem hastanın yaşam kalitesini arttırıyor, hem de ömür süresini uzatıyor” dedi.
ALS hastalığının en sık belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Kas güçsüzlüğü, kol ve/veya bacaklarda güçsüzlük, yürürken tökezleme, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, ALS hastalarında görülen en temel belirtilerdir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme ve güçsüzlük varsa, nörolojik muayene büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.