ASÜlü bilim insanından kırık tedavileri için yeni keşif
SAĞLIKAksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya liderliğinde çalışmalar yapan 4 farklı ülke ve 9 farklı üniversiteden 14 bilim insanı, kemik dokusu üreten ve özellikle kırık tedavilerinde ve ilaç salınımında büyük bir başarı potansiyeli gösteren yeni bir malzeme geliştirdi.
Giant Macroporous Silica (GMS) olarak adlandırılan ve bilim dünyasında büyük heyecan uyandıran malzeme, alanının en saygın akademik yayınlarından olan “Chemical Engineering Journal” Dergisi’nde yayınlandı. Prof. Murat Kaya, ilgili malzemeyi Danimarka Kopenhag Zooloji Müzesi’nden özel izinle getirdikleri bir süngerin içeriğinde bulunan gözenekli mikro cam kürelerden elde ettiklerini söyledi. Kaya, eşsiz bir gözenek geometrisine sahip ve biyoaktif olan bu malzemenin, özellikle kemik kırıklarıyla ilgili tedavilerde ve ilaç salınım uygulamalarında büyük bir başarı potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili makaleye https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1385894720327959 linkinden erişilebiliyor.
Öte yandan, Prof. Kaya, 2018 yılında, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Bilican’la birlikte “Oval Spikül Yapısına Sahip Süngerlerden Gözenekli Mikro Cam Küre Elde Edilmesi Yöntemi” adı altında Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusunda bulundu ve malzeme üretimine başlandı. Üretilen GMS malzemesinin yurtiçi ve yurtdışı satışları da başladı. Uygulamaların önümüzdeki süreçte daha da hızlanması bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.