Alerjik hastalıklar en sık burun, sinüs, göz ve akciğerlerde görülüyor
ACIPAYAMDenizli Özel Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, alerjik hastalıklar en sık burun, sinüsler, göz ve akciğerlerde görüldüğünü belirterek; “Alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma, tedavinin en önemli basamaklarından birisidir” dedi.
Bahar aylarıyla birlikte artan alerjik şikayetler konusunda önemli uyarılarda bulunan Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, “Alerji, vücudumuzun normalde zararsız özelliği olan maddelere karşı anormal yanıtı olarak tanımlanabilir. Genetik yatkınlığı olan yani anne, babası ya da kardeşlerinde alerjik hastalığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Doğal yaşamdan uzaklaşma, enfeksiyonlardan korunma, beslenme alışkanlıklarının değişimi, çekirdek aile yaşamı, hava kirliliği, tütün dumanına maruz kalınması gibi gelişen dünyamızdaki yaşam tarzlarımızdaki değişiklikler alerjik hastalıkların gelişimine zemin hazırlamaktadır. Alerjik hastalıklara neden olan alerjenler solunum yolu, deri, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla deri, kas veya damar içine vücudumuza girebilir” dedi.
Alerjik reaksiyona neden olacak alerjen miktarının kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiğine işaret eden Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, şu tavsiyelerde bulundu:
“Alerjik hastalıkların en sık görüldüğü organlar burun, sinüsler, göz ve akciğerlerdir. Burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, öksürük, hışıltı, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, dudak ve göz çevresinde şişlik, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, dudaklarda, ağız içerisinde ve boğazda kaşıntı gibi şikayetler alerjide en sık görülen semptomlardır. Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun şekilde kullanıldığında son derece etkilidirler. Bu ilaçlar ile çoğu zaman hastalığın kontrolü sorunsuz olarak sağlanmaktadır. Ancak alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma, tedavinin en önemli basamaklarından birisidir. Deri testleri ya da diğer tanısal işlemler ile hastalığa neden olan alerjenler tanımlandığında bunlardan korunmak gereklidir. Çevresel kontrol ne kadar iyi sağlanırsa hastalığın kontrolünün de o kadar iyi olacağını unutmamak gerekir. Çevresel kontrol önlemleri aynı zamanda ihtiyaç duyulan ilaç miktarında da azalmaya neden olacaktır”
İlginizi Çekebilir
Denizli-Aydın Otoyolunda alev alan otomobil metal yığınına döndü
Denizli-Aydın Otoyolunda seyir halinde olan otomobil, bir anda alev topuna döndü. Patlamaların yaşandığı ve sızan yakıt nedeniyle çevreye yayılan yangında, araç metal yığınına döndü.
Motosikletten düşen şahıs hayatını kaybetti
Denizli’de motosiklet ile seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybeden şahıs kaza yaptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 çocuk babası, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
Denizli'de esnaf ile zabıta arasında kaldırım işgali gerilimi
Denizli'de kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik yapılan denetimlerde, zabıta ekipleriyle esnaf arasında gerilim yaşandı. Bir mağazanın önündeki ürünler, zabıta ekipleri tarafından toplanarak götürüldü.
Kayıp motorcu ormanlık alanda kafasından vurulmuş halde bulundu
Muğla’dan memleketi Denizli’ye gelmek için yola çıkan ve sonrasından 3 gündür kendisinden haber alınamayan genç motosikletli kurye, ormanlık alanda başından vurulmuş halde bulundu.
Kardeşi ve yengesini miras için öldüren ağabey yakalandı
Denizli’de miras kavgasında tüfekle kardeşini ve yengesini vurarak öldürüp kaçan şahıs, İHA ve iz takip köpekleri ile yapılan çalışmalar sonucu ormanlık alanda yakalandı.
Meteoroloji çiftçileri zirai dona karşı uyardı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’de etkili olan soğuk havalar nedeniyle zirai don beklendiğini duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda çiftçileri uyardı.