Aksarayda yurtta karantina uygulaması vaka sayısını yüzde 20 düşürdü
SAĞLIKAksaray Valisi Hamza Aydoğdu, yurtta karantina uygulaması sonucu hasta sayısında yüzde 20 düşüş yaşandığını söyledi.
Korona virüs testleri pozitif çıkan ve durumlarının iyi olması sebebiyle evlerine gönderilerek karantina uygulanan kişilerin sokakta gezmesinin ardından Aksaray Valiliği bu kişileri yurtlarda karantinaya almıştı. Yaklaşık 1 hafta kadar önce alınan kararın ardından yapılan denetimlerde karantina kurallarına uymayarak dışarıda yakalananlar polis ve sağlık ekiplerince yurtlara yerleştiriliyor. Karantinaya alınan vatandaşlar karantina süreleri tamamlana kadar yurtta kalırken, 1 haftalık çalışma sonucu kentte hasta sayısında yüzde 20 düşüş gerçekleşti.
Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, korona virüs’ün bulaş hızının kentte çok fazla artış gösterdiğini belirterek, yurtta karantina uygulaması ile hasta sayısında yüzde 20 düşüş sağlandığını söyledi. Vali Aydoğdu yaptığı açıklamada, "Bulaş hızı Aksaray’da çok fazla artıyordu. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi hastanede çok ağır olmayan hastaları Sağlık Müdürlüğümüz ilaçlarını vererek evlerine gönderiyor. Bizim onları takip etmemiz gerekiyor. Takip ettiğimizde gördük ki, bazı vatandaşlarımız karantinayı evde geçirmesi gereken süreleri sokakta veya başka bir yerde geçiriyor. Bu da bulaş hızını çok ciddi bir şekilde arttırıyor. Bizim, kamu kurum ve kuruluşlarında biliyorsunuz HES koduyla giriyorsunuz. Şimdi evde karantina sürecini geçirmesi gerekiyor. HES koduna baktığınız zaman, o evde geçirmesi gereken süreyi sokakta, caddede, devlet dairesinde geçiriyorsa arkadaşlarımız hemen 112’ye haber veriyor. 112 geliyor ve hastamızı alıp yurda götürüyor, teslim ediyor ve oradaki odasında o süreyi geçiriyor. Bizim mahalle denetimlerimiz sonucunda bakıyoruz ki yerinde yok, yerinde yoksa hemen tespit ediyoruz ve yine aynı sistemi ona da uyguluyoruz. Kolluk kuvvetlerimiz, sokakta, caddede, HES kodundan baktıkları zaman bu evde geçirmesi gereken süreçte sokaktaysa vatandaşımızı alıp yurtlarımıza götürüyoruz. Burada şunu gördük biz, bu süreçten sonra hasta sayımızda yüzde 20’lik bir düşüş oldu. Yani bizim 1 haftalık gördüğümüz olay bu. Bunun sonucunda AFAD ekipleri, sağlık müdürlüğümüz, jandarma komutanlığımız ve emniyet ekiplerimiz bu anlamda çok ciddi denetimler yapıyor” dedi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.