© Haber Acıpayam 2022

Dr. Zoroğlu: Sıcaklarda böcek ve kene ısırıklarına dikkat edilmeli

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Alim Zoroğlu, sıcak havalarla birlikte böcek ve kene ısırması vakalarının başgösterdiğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Böcek ısırmalarında en...

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Alim Zoroğlu, sıcak havalarla birlikte böcek ve kene ısırması vakalarının başgösterdiğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Böcek ısırmalarında en önemli ve ilk belirtinin kızarıklık ve kaşıntı olduğunu belirterek, “Kişinin bünyesine ve böceğin türüne göre bu bulgular değişebilir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde, daha önce saman nezlesi olan ya da bu tür olaylara ciddi reaksiyon veren hastalarda belirtiler çok daha şiddetli olabilir. Bu durum, tüm vücudu saran kaşıntı, hattâ boğaz ağrısı, nefes darlığı, gırtlakta şişlik gibi çok daha ölümcül sonuçlara yol açabilir.” dedi.

Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin ısırmasının, daha çok ormanlık alanlarda pikniğe gidenlerle tarlada çalışanlarda görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Zoroğlu, kene ısırmasının belirtileri hakkında şu bilgileri verdi: “KKKA, hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşan bir hastalıktır. Vücuduna kene yapışan kişiler, 10 gün kadar ani başlayan ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu durum değişikliklerinin olup olmadığı yönünde kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bunlara ilaveten gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar, akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da görülebilir.”

‘KENE ELLE ÇIKARILMAMALI’

Kenenin elle çekilerek çıkarılmasının çok riskli olduğunu ve ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkabileceğini vurgulayan Zoroğlu, “Kene vücuttan uzman kişiler tarafından çıkarılmalıdır. Ayrıca her kene KKKA virüsü taşımayabilir, taşıma kapasitesi olsa bile hepsinde virüs bulunmayabilir. Bu nedenle her kene ısırmasında paniğe kapılınmamalıdır. Vücut fonksiyonlarında bir anormallik ya da KKKA virüsünün bulaşmasıyla ortaya çıkan belirtilerin olup olmadığı gözlemlenip eğer belirtiler hissediliyorsa en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” diye konuştu.

Alim Zoroğlu, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, ormanda piknik yapanlar böcek ve keneyle daha sık karşılaşacağından, açık renkli ve böceklerin vücuda girmesini engelleyecek giysiler giymelerini tavsiye etti. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, eve dönüldüğünde mutlaka vücudun kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER