15 Mayıs ruhu 99 yıl sonra yeniden yaşandı
ACIPAYAM 15 Mayıs 1919'da Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Denizli'de milli mücadele ateşini yaktığı gün, 99 yıl sonra yeniden canlandırıldı. Binlerce Denizlili ellerinde Türk bayrakları ile 99 yıl önce olduğu gibi Bayramyeri Meydanı'na kadar yürüyerek, bu vatan için can verenleri yad etti.
15 Mayıs 1919'da Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Denizli'de milli mücadele ateşini yaktığı gün, 99 yıl sonra yeniden canlandırıldı. Binlerce Denizlili ellerinde Türk bayrakları ile 99 yıl önce olduğu gibi Bayramyeri Meydanı'na kadar yürüyerek, bu vatan için can verenleri yad etti.
Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin milli mücadele ateşini yaktığı 15 Mayıs 1919 Milli Mücadele Günü, Denizli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği etkinlikle anıldı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda başlayan törene, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, meclis üyeleri, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin torunu Ahmet Müftüler, davetliler ve binlerce vatandaş katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kalabalık 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan Atatürk Caddesi'ni takip ederek Kayalık Caddesi'ne ulaştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yürüyen binlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla 99 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin çağrısı ile başlatılan Milli Mücadele Günü'nü yeniden yaşadı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşün ardından kalabalık Bayramyeri Meydanı'nda toplandı. Burada Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu’nun sunduğu gösteri ise büyük alkış topladı.
"Denizlimize, düşman postalı değmemiştir"
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Mayıs'ın Denizli için çok önemli bir tarih olduğunu belirterek, “Şehrimiz için en önemli tarih 15 Mayıs, çünkü o tarihte şehrimizin işgalini önleyecek olan duruşu, iradeyi göstermişiz” dedi. Başkan Osman Zolan pek çok ilin kurtuluş günü olduğunu anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çok ilimizin kurtuluş günü vardır. Düşmanlar şehri işgal etmiş, oradaki vatandaşlarımız da kanıyla canıyla mücadele etmiş ve topraklarını, şehirlerini kurtarmışlardır. Denizlimizin düşman işgalinden kurtuluş günü yoktur. Çünkü ecdadımız, burayı yurt yaptığından itibaren güçlü duruşları sayesinde düşman postalı bu topraklara değmemiştir” dedi.
“Değerler uğruna canlar verilmiş, bu toprağa kanlar verilmiştir”
Denizli'nin sığ bir tarihi olmadığını söyleyen Başkan Osman Zolan, “Miryekefalon Savaşı Denizli Çivril’de yapılmış, Denizli, haçlı seferlerinde gelen düşmanları darmadağın yapmıştır. Cankurtaran’da Kazıkbeli dediğimiz yerde, tam 870 yıl önce Fransız ve Alman askerlerinden oluşan 70 bin kişilik ordu oradan geçmek istemiş, ecdadımız onları orada darmadağın edip, yok etmiştir. Fransız, Alman askerleri 870 yıl önce Denizli üzerinden geçerek bugün dünyanın gündemi Kudüs’e gideceklerdi” dedi. Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin sadece 15 Mayıs 1919'da değil öncesinden de hazırlık yaparak bu mücadeleyi başlattığını kaydeden Başkan Zolan, 15 Mayıs 1919'da ve öncesinde yaşanılanları detayları ile anlattı.
“Bugün, Kudüs'ten çok farklı değil”
Başkan Zolan, "99 yıl önce bizim yaşadığımız bugün Kudüs’te yaşananlardan çok farklı değildi. Hedefte bu vatanı parçalamak vardı. O günkü ecdadımız, Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve yanında bulunan vatan sevdalıları bu topraklara, bayrağımıza sımsıkı sahip çıkmışlardır" dedi. Denizli'nin Milli Mücadele Günü'nün tartışmaya dahi gerek kalmayacak şekilde 15 Mayıs'ta olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Müftü Ahmet Hulusi Efendi, fetvasının başında 'Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir işgal olmuştur' diyor. İzmir 15 Mayıs 1919'da işgal ediliyor. 16 Mayıs mevzu bahis olabilir mi? Eğer İzmir işgali 16’sıysa Milli Mücadele Günümüzde 16’sıdır. Bunlar beyhude çalışmalardır. Tüm tarihçiler, Cumhuriyetin manevi mimarları, Cemal Kutay’ın kitabında sayfalarca Denizli, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin yapmış olduğu icraatlar var. Ünlü tarihçilerimiz Osman Eskicioğlu, Ali Sarıkoyuncu, Önder Göçgün, Sinan Akşin gibi, hele hele işgalci Yunan komutan Calthorpe’un anılarında tarihin 15 Mayıs olduğunu söylüyor. Tarih neyse odur. Bunu değiştirmeye veya bulandırmaya, anlamsızlaştırmaya gerek yok” dedi. Başkan Zolan, daha sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 99 yıl önce Bayramyeri Meydanı'nda okuduğu fetvayı okudu.
“Bu ruh ölmedi”
Denizli Valisi Hasan Karahan ise, "Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 15 Mayıs Fetvası, hala yaşıyor. İşte Filistin’de 70 yıldır, kardeşlerimiz yerden 3 taş alıp, hain İsrail askerlerinin üzerine fırlatıyor. Bu ruh ölmedi, ölmeyecek, kıyamete kadar bugün Filistin’de, dün 15 Temmuz’da bütün Türkiye’de, 99 yıl önce yine Denizli’de başlayıp, bütün ülkeyi saran alev gibi kıyamete kadar yaşayacak. Bu alevi, ateşi coşturan sizin yüreklerinizdir. Yüreklerinizdeki Allah sevgisi, peygamber aşkıdır, vatan sevgisidir. Bu aşkımız bitmeyecek” diye konuştu.