UZMANLARDAN KADINLARA UYARI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
UZMANLARDAN KADINLARA UYARI
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzman Dr. Emrah Yerlikaya son yıllarda kadınlarda sıkça görülen Hashimoto tiroidinin bağışıklık sisteminin bozukluğu sonucu ortaya çıkan ve tiroit bezi yetersizliğinden kaynaklanan bir hastalık olduğunu söyledi.
 Hashimoto tiroidinin vücut savunma sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırması ve kendi vücut hücrelerini yok etmeye çalışması sonucu oluştuğunu söyleyen Dr. Emrah Yerlikaya, hastalığın sinsi ilerlediğini ve belirtilerinin aylar içinde yavaş yavaş görüldüğünü belirterek, "Tiroit bezi az çalışan kişiler bu olayın farkında olmadan yaşamaktadır. Bu kişilerde yorgunluk, kabızlık, deride kuruluk, kilo alımı, soğuğa dayanıksızlık, enerjide azalma, depresyon, unutkanlık, saç dökülmesi, seste kalınlaşma, kadınlarda adet düzensizlikleri görülür. Hastalarda dilde büyüme, yüz ve göz etraflarında şişlik, el ve ayaklarda ödem, tırnaklarda kalınlaşma ve kırılganlık, kalp atışlarında yavaşlama, yüksek tansiyon görülebilecek diğer özelliklerdir. Belirtiler arasında yer alan yorgunluk ve halsizlik ise günlük yaşamda çok çalışmaya ve uykusuzluğa bağlandığı için tiroit bezi yetmezliği pek akla gelmez" dedi.
Hashimoto tiroidinin 30-50 yaş arası bireylerde özellikle kadınlarda erkeklere göre 15 kat daha sık görüldüğünü anlatan Dr. Yerlikaya, "Hashimoto tiroidinde kanda oto antikorlar bulunur. Bu antikorlar vücudu yabancı kimyasal maddelere, virüslere karşı koruması için üretilen proteinlerdir. Hashimotoda da vücut kendi hücrelerine karşı antikor üreterek kendi tiroit bezini yok etmeye başlar. Vücut bu yok etmeyi sağlamak için çok miktarda antitiroitperoksidaz (TPO) üretir. Bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak tiroit hücrelerini harap eder. Tiroit bezleri tahrip olunca azalır ve hormon yapacak hücre kalmaz. Sonunda da tiroit hormon yetmezliği ortaya çıkar" diye konuştu.
Tedavi kısmına da değinen Uzman Dr. Emrah Yerlikaya şöyle konuştu: 
"Tedavide amaç serbest T4 düzeylerinin normal aralıkta tutulurken TSH düzeyinin referans aralığının alt sınırına yakın tutulmasıdır. Bunun için normal tiroit hormonu düzeyleri sağlanana kadar 4-6 hafta aralıklarla yapılan ölçümlere göre tiroit hormon dozunda ayarlamalar yapılmalıdır. Gebelikte tiroit hormon ihtiyacı arttığından tiroit hormon tedavisi gebelikte kesilmemeli aksine gerekli doz artımı yapılması için hekimle görüşülmelidir. Bazı çalışmalarda selenyum tedavisinin tiroit hücrelerine karşı oluşan antikor düzeylerini ve tiroit hormon ihtiyacını azalttığı gösterilmiştir. Yine B12 eksikliği hastalıkla birlikte görülebileceğinden periyodik olarak B12 ölçümü yapılmalı eksikliği saptanırsa tedavi edilmelidir."

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DENİZLİ’DE UYUŞTURUCU OPERASYONUÖnceki Haber

DENİZLİ’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU

KOLPA GRUBU GENÇLERİ COŞTURDUSonraki Haber

KOLPA GRUBU GENÇLERİ COŞTURDU

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!