Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü doktorları Darfurluların gözlerinin ışığı oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü doktorları Darfurluların gözlerinin ışığı oldu
Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü göz doktoru Ferruh Bican, Sudan’ın Darfur bölgesine giden 53 gönüllü doktorun toplam 80 bin göz muayenesi yaptığını, 12 bini aşkın katarakt ameliyatıylaa Darfurluların gözlerini ışığa kavuşturduğunu...
Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü göz doktoru Ferruh Bican, Sudan’ın Darfur bölgesine giden 53 gönüllü doktorun toplam 80 bin göz muayenesi yaptığını, 12 bini aşkın katarakt ameliyatıylaa Darfurluların gözlerini ışığa kavuşturduğunu söyledi. Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Cumartesi Buluşmaları, Kimse Yok Mu Denizli Şubesi evsahipliğinde Demasus Otel’de yapıldı. Toplantıya BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şube Başkanı Fahrettin Aytuğ, Şube Müdürü Mehmet Tulunay ve gazeteciler katıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Aytuğ, derneklerinin dünyanın dört bir tarafında mağdurların yardımına koştuğunu, “Kimse yok mu?” diye soranlara, “Biz varız.” dediklerini söyledi. Tulunay da vatandaşların küçük yardımlarını birleştirerek Türkiye içi ve dışındaki ihtiyaç sahibi kişilere yardımlarda bulunduklarını ifade ederek, “Geçen yıl Denizli’de 2 bin 345 aileye yardımda bulunduk. 1 milyon 262 bin 76 lira ayni ve nakdi yardım ettik.” diye konuştu.

Gönüllü Dr. Ferruh Bican ise derneğin Afrika’da başlattığı katarakt kampanyasıyla ilgili bilgi verdi. Yedi ülkede, 40 yaş üstü 4 binden fazla kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre dünyada en çok korkulan hastalığın kanserden fazla körlük olduğunu belirten Bican, “İstatistiki verilere göre körlük sebeplerinin yüzde 51’ini katarakt oluşturmakta. Afrika kıtasında yaklaşık 6 milyon kataraktlı olduğu tahmin ediliyor.” dedi. Afrika’nın genellikle yoksullukla eş anlamlı olarak görüldüğünü vurgulayarak, “Biraz araştırıldığında işin aslının hiç de öyle olmadığı ortaya çıkar. Afrika, oldukça zengin yer altı kaynaklarına sahip. İşte bu sebeple emperyalist devletlerin sömürgesi altında, muhtelif oyunlarla savaştan savaşa sürüklenen Afrika halkları, çıkarılan kaoslarla modern zamanların siyah köleleri haline getirildi. Bütün bu olumsuzlukların üzerine bir de katarakta bağlı körlük, açlık ve sefaletle gelince kimsesizlik ve çaresizlik girdabına düşmüşlerdi. Beyaz adama güvenleri ise hepten yok olmuştu. Çanakkale’de canları ve malları ile yardıma koşmuş Darfurlu siyah inciler, 'Bizi insan yerine koyan hiç kimse yok mu?' deme noktasına gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Sudan’ın Darfur bölgesinde 2008 yılından bu yana 2 milyonu aşkın kişinin katarakt yüzünden körlükle karşı karşıya geldiğinin öğrenilmesinin ardından Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü bir ekip kurarak teçhizat ve tıbbi malzeme toplayıp gittiğini anlatan Dr. Bican, “Gönüllü doktorlar, önce kendilerine tahsis edilen kliniğin tamiratıyla işe başladı. Sonunda her şey hazırdı ama iki gözü de kapalı binlerce kişi olduğu halde günlerce bekleyişin ardından birkaç kişi gelmişti. Korkmakta ve gelmemekte haklılardı, çünkü beyaz adam onlara hiçbir şey vermemiş, hep onlardan bir şeyler almış götürmüştü. İlk ameliyatlar yapılıp görmeyen gözler ışığa kavuşunca sevinçle dualar döküldü dillerinden. Belki de ilk defa bir şey almamıştı beyaz adam, ilk defa vermişti karşılık beklemeden. Günler geçtikçe ameliyathane dolup taşmaya başladı. Ameliyathanenin kapısına, ‘Sadece her iki gözü görmeyen hastaların birer gözleri ameliyat edilmektedir.’ diye yazmak zorunda kaldık.” dedi.

2008 yılı Kurban Bayramı’nda Kimse Yok Mu Darfur GözAmeliyathanesi'nin açılış töreninin yapıldığını belirten Ferruh Bican, şunları kaydetti: “İlk günlerde beyaz adam olmamız sebebiyle bize pek inanamadığı için hazırlıklarımızı biraz uzaktan izleyen başhekim, daha sonra, 'Dünyada yaşarken sıkışıp bunalıp kimse yok mu dediğimizde, Türk kardeşlerimiz var artık diyeceğiz. Bir de ahirette bunaldığımız bir anda kimse yok mu diyeceğiz, o zaman da amellerimiz, buradayız diyecek.' ifadelerini kullandı. 2008’den 2013'e kadar Darfur’da çok şeyin değişti. Türkiye’den giden 53 gönüllü doktor, toplam 80 bin göz muayenesi ve 12 bini aşkın katarakt ameliyatıyla Darfurluların gözlerini açtı. Denizli'yi ziyaret eden Darfur Sağlık Bakanı, ‘Bize sağlıkta, Türkiye’den başka kimse yardım etmiyor.’ diyordu. Kimse Yok Mu gönüllü ve yardımseverlerinin teveccühüyle Afrika’da kısa zamanda büyük işler başarıldı. Daha çok katarakt hastasına çare olabilmek için dernek, Darfur’dan sonra yedi Afrika ülkesini daha iyilikler listesine ekledi. Bütün bu hizmetler, sadece ve sadece Anadolu insanının gönüllerinden koparak, damla damla akan bağışlarla yapılmakta. Siz de sadece 100 dolarla bir insanın ışığa kavuşmasına vesile olabilirsiniz. Denizli Valimiz Abdülkadir Demir’e, konuyla ilgili bir brifing verdik. O da katkıda bulundu. İmkanı olan herkesin destek olmasını bekliyoruz. Derneğimizin Afrika’daki katarakt kampanyasının yüzde 10’u Denizli’den karşılanıyor.”

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Futbol bahane ‘toplumsal destek’ şahaneÖnceki Haber

Futbol bahane ‘toplumsal destek’ şahane

Türkiye’nin en büyük ‘Çocuk Şenliği’ 2 Nisan’da başlıyor Sonraki Haber

Türkiye’nin en büyük ‘Çocuk Şenliği’ 2 N...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!