Aynes Ceo’su İsmet kabak bölgemizin sesi 105.4 frekansından yayın yapan Acıpayam Radyosu Gurbetçi Fm’de gazeteci Yunus Bayraktar’ın hazırlayıp sunduğu Acıpayam Konuşuyor programına canlı yayın konuğu oldu.
Aynes’in dünden bugüne değişimi ve gelişimi hakkında bilgiler vererek konuşmaya başlayan İsmet Kabak şunları kaydetti: “Ay Yem 1985 yılında devlete ait bir yem fabrikası olarak kurulmuş ve 1993 yılında yapılan özelleştirme ile Ay Yem olarak yine üretimine devam etmiştir. 1993 yılında süt üretimine başlamış ve bugünlere gelmiştir. Aynes’in isim babalarından biriyim. İlk Aynes’e başladığımda ismi ay yem ve ay süt olarak faaliyet gösteriyordu. 2002 yılında marka tesciline başvurduk ve Aynes olarak markamızı tescil ettirdik.
2000 yılında genel koordinatör olarak işe başladım. O dönemlerde ayda 1000 ton yem satışımız vardı ve günlük 3 ton civarında süt işleme kapasitemiz vardı. Üretilen ürünler de genel olarak Acıpayam ve çevresinde semt pazarlarında satılıyordu. Aynes’in TMSF’ye devredilmesinden önce Aynes Türkiye’nin en büyük 164. Firması olarak seçildi. Şu anda da 1037 çalışanımız var, 900 ton süt işleyen, 24 bin ton yem satışı olan bir firmayız. Yem fabrikasının kapasitesini %20 arttırıyoruz. Süt işleme kapasitemizi 1700 tona çıkarıyoruz. Bu yatırımlar da TMSF döneminde yapıldı. Yani TMSF döneminde 1 milyon 500 bin TL’lik yatırım yapıldı.
Günlük Süt Üretimi 40 Ton’dan 400 Ton’a Yükseldi
Acıpayam’a benim ilk geldiğim yıllarda Acıpayam’da 40 – 60 ton civarında günlük süt üretimi vardı. Bugün Atasancak dâhil 400 ton süt üretimi var. Bu gelişimin en büyük mimarı Aynes. Aynes 3 ton işleyen bir fabrika olarak başladı bugün 1700 ton süt işleme kapasitesine ulaştı. Aynes kendisi ile birlikte bölgeye de büyük katkılar sağladı. Hayvancılık ve süt üretiminde kayda değer artışlar sağlandı.
Acıpayam ve Denizli’de Üretilen Sütün Tamamına Talibiz
Aynes kendisiyle birlikte Acıpayam’ın da büyümesine katkı sağladı. Örnek olarak bizim aylık personele ödediğimiz para 2 Milyon 300 Bin TL. Bunun dışında nakliyecisi, toplayıcısı gibi değerlere doğrudan yada dolaylı olarak 15 bin kişiye menfaat sağlıyor. Dolayısıyla Acıpayamlı’nın da Aynes’e sahip çıkması gerekiyor. Bizim 1037 çalışanlarımızın 900 kişisi Acıpayamlı. Yani çalışanlarımızın %90’ı Acıpayamlı. Aynes’te %90 Acıpayamlı çalışıyorsa, Acıpayam’da üretilen sütün %90’ı da aynes’e verilmelidir diye düşünüyorum. Acıpayam’da 400 ton süt üretiliyor. Bunun 170 tonu Atasancak’ta üretiliyor. Geriye kalan 230 ton sütün 140 ton sütü bize geliyor. Yani Acıpayam’da üretilen sütün %60’ı bize geri kalan kısmı da dışarıdaki firmalara veriliyor. Hâlbuki Aynes’te çalışanların %90’ı Acıpayamlı. Dolayısıyla Acıpayamlılar bu açıdan baktığı zaman Aynes’i daha büyütüp çalışan sayısını daha da arttırması için, fabrikamızın en önemli ihtiyacı olan hammadde(SÜT) temininde yardımcı olup kapasitemizi ve çalışan sayımızı arttırabilirler.
TMSF’ye Geçişten Sonra 1,5 Milyon TL Yatırım Yapıldı
Aynes’in TMSF’ye devredilmesinin ardından 1 buçuk Milyon TL’lik yatırım yapıldı. Aynes Avrupa Birliğine ihracat yapabilen Türkiye’deki tek firma. Aynes olarak 17 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yaptığımız ihracatlar bizim satışımızın %10’unu kapsıyor. Bu oran da hiç de azımsanmayacak bir orandır. Bizim Acıpayam’a katkı sağlayabilmemiz için Acıpayam’lı süt üreticisinin bizi tercih etmesini istiyoruz.
İşçilerimize Sendikal Haklar Sağlandı
Türkiye’de TMSF bünyesinde olup da sendikanın girdiği ve sözleşme imzalanan tek firma Aynes. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli 2 yıllık Öz Gıda İş ile sözleşme imzaladık. İşçi ücretlerinin toplamında %21’lik bir iyileşme olacak.
Toplama, Soğutma ve Nakliye Masraflarını Aynes Üstleniyor
Ulusal süt konseyi tarafından 1 Ekim tarihi itibariyle açıkladığı toplanmış soğutulmuş fabrikaya teslim edilmiş sütün fiyatını 1,4 TL’den açıkladı. Ancak biz Acıpayam, Çameli, Gölhisar, Elmalı, Burdur ve Denizli’deki birlik ve kooperatiflerle görüşerek üreticiye 1.4 TL ödeyerek alım yapıyoruz. Yani biz toplama soğutma ve nakliye masraflarını Aynes olarak biz üstlenmiş oluyoruz. Üreticimize istikrarlı ödeme yapıyoruz. Üreticimizin bize hammadde konusunda daha fazla destek vermesini istiyorum.”
Radyo Programının Tamamını Aşağıdaki Linkten Dinleyebilirsiniz…
Yorum Yazın