© Haber Acıpayam 2022

Zeytin hasat sezonu öncesi sağlıkçılardan yamaç arazilerde çalışanlara uyarı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, Ege illerindeki yamaç arazilerde zeytin hasat sezonunun başlaması nedeniyle zeytin hasadı yapanların vücut dengelerini korumalarını tavsiye etti. Güngör, “Eğimli arazide çalışmanın yanı sıra yürümede dize, bele, kalçaya, dengesiz yük bindiğinden sakatlanmalara neden olabilir” dedi.

 

 

Türkiye’de zeytin üretiminin en yoğun olduğu illerin başında gelen Muğla, Aydın ve çevre illerde zeytin hasat sezonunun başladığını ve daha çok eğimli arazilerde yetişen zeytinin hasadı sırasında çeşitli iş kazalarının da yaşadığını belirte Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, “Muğla ve çevresi her ne kadar turizm kenti olarak görülse de önemli bir tarım şehridir. Ve nüfusun büyük bir kısmı zeytincilikle geçinir. Eğimli arazilerde çalışmak kadar yürümek bile güçtür. Yamaçlarda dize, bele, kalçaya, dengesiz yük bindiğinden bu durum sakatlanmaları da beraberinde getirebilir. Bir de sırtımıza yük taşıdığımızda daha da dikkatli olmamız gerekir. Eskiden insanlarımız sürekli beden gücüyle çalıştığı için kas ve kemik yapıları daha güçlüydü. Şimdi ulaşım dahil her şey makine ile yapıldığı için sezondan sezona yapılan ağır işler insanların sakatlanmasına neden olabiliyor” diyerek zeytin hasadında çalışanların dikkatli olmalarını tavsiye etti.

 

 

 

 

“Isınmadan ani hareket yapmayın”

 

 

 

Spor müsabakalarında olduğu gibi tarım işlerinde de ısınmadan işe girişmemek gerektiğini belirten Uzman Dr. Mutlu Güngör, “Ağaca tırmanmaktan çuval taşımaya kadar zeytin hasadı sırasında vücudun ısınmış olması önemli. Ağır iş yapanların ve yük taşıyanların korse takmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER