© Haber Acıpayam 2022

“Zatürreden korunmanın en temel yöntemi aşı”

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan zatürreden korunma yöntemleri hakkında verdiği bilgilerde, 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü yetişkinlerde ayrıca kronik hastalığı olan insanlarda en temel korunma yönteminin aşı olduğunu söyledi.


Bu sene aşıların devlet tarafından tespit edilen risk grubundaki kişilere ücretsiz uygulanacağını söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, “Zatürre akciğerin yapısında bulunan hava keseciklerinin içerisinin iltihapla dolması sonucu oluşan bir hastalıktır. Mikrobik, bazıları mikrobik dışı da olabiliyor ama yüzde 90-95’i mikrobiktir. Daha çok bakteriler, virüsler ve çok nadiren de mantarlar nedeniyle akciğerin keseciklerinde iltihap oluşuyor. Bu iltihap tedavi edilmezse ilerleyebiliyor, ilerlediği zamanda akciğerle ilgili solunum yetmezliği, oksijen, gaz alışverişinin azalması ve hastada yoğun bakıma varan sıkıntılar oluşabiliyor. Zatürreden korunma yöntemleri 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü yetişkinlerde ayrıca kronik hastalığı olan insanlarda en temel korunma yöntemi aşıdır. Devletimiz bu sene riskli grupları tespit edip pnömokok aşısını yani zatürre aşısını ücretsiz yaptırıyor. Bu aşıyı yaptırmada kronik hastalığı olan insanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor” dedi.


Mehmethan Turan, hastalık bulguları görüldüğü zaman doktora gidilmesi gerektiğini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:


“Risk grubundaki insanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Tedavisinde antibiyotikler başta olmak üzere antiviral dediğimiz tedaviler, mantar tedavileri bunlar bazen yatarak, bazen ayakta, bazen de yoğun bakımda oluyor. Hepsinin tedavisi mikrobun cinsine göre değişiyor. Hastalıkla ilgili bulgular oluştuğu zaman erken doktora gittiğimiz zaman ve tedavimize erken başlandığı zaman başarı şansı çok yüksek o nedenle mutlaka ateşiniz olduğu zaman, üşüme, titreme olduğu zaman, öksürük, renkli balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı olduğu zaman mutlaka doktorumuza başvurun. Son zamanlar da koronavirüsün de en çok etkilediği organ akciğer ve bu yaptığı şey de yine zatürre o nedenle dikkatli olalım.”

İlginizi Çekebilir

Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak

Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.

Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.

Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı

Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.

Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar

Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

TÜM HABERLER