“Zatürreden korunmanın en temel yöntemi aşı”
SAĞLIKAcıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan zatürreden korunma yöntemleri hakkında verdiği bilgilerde, 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü yetişkinlerde ayrıca kronik hastalığı olan insanlarda en temel korunma yönteminin aşı olduğunu söyledi.
Bu sene aşıların devlet tarafından tespit edilen risk grubundaki kişilere ücretsiz uygulanacağını söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, “Zatürre akciğerin yapısında bulunan hava keseciklerinin içerisinin iltihapla dolması sonucu oluşan bir hastalıktır. Mikrobik, bazıları mikrobik dışı da olabiliyor ama yüzde 90-95’i mikrobiktir. Daha çok bakteriler, virüsler ve çok nadiren de mantarlar nedeniyle akciğerin keseciklerinde iltihap oluşuyor. Bu iltihap tedavi edilmezse ilerleyebiliyor, ilerlediği zamanda akciğerle ilgili solunum yetmezliği, oksijen, gaz alışverişinin azalması ve hastada yoğun bakıma varan sıkıntılar oluşabiliyor. Zatürreden korunma yöntemleri 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü yetişkinlerde ayrıca kronik hastalığı olan insanlarda en temel korunma yöntemi aşıdır. Devletimiz bu sene riskli grupları tespit edip pnömokok aşısını yani zatürre aşısını ücretsiz yaptırıyor. Bu aşıyı yaptırmada kronik hastalığı olan insanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor” dedi.
Mehmethan Turan, hastalık bulguları görüldüğü zaman doktora gidilmesi gerektiğini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Risk grubundaki insanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Tedavisinde antibiyotikler başta olmak üzere antiviral dediğimiz tedaviler, mantar tedavileri bunlar bazen yatarak, bazen ayakta, bazen de yoğun bakımda oluyor. Hepsinin tedavisi mikrobun cinsine göre değişiyor. Hastalıkla ilgili bulgular oluştuğu zaman erken doktora gittiğimiz zaman ve tedavimize erken başlandığı zaman başarı şansı çok yüksek o nedenle mutlaka ateşiniz olduğu zaman, üşüme, titreme olduğu zaman, öksürük, renkli balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı olduğu zaman mutlaka doktorumuza başvurun. Son zamanlar da koronavirüsün de en çok etkilediği organ akciğer ve bu yaptığı şey de yine zatürre o nedenle dikkatli olalım.”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.