Yeni nesil akupunktura ilgi büyük
SAĞLIKKısaca YNSA denilen ve kafanın saçlı derisine uygulanan Yamamoto Yeni Skalp Akupunktur yönteminin ağrı ve birçok nörolojik hastalığın tedavisinde hızlı sonuç verdiğini söyleyen Nörolog Nigar Ahmadova, “YNSA, özellikle ilaç kullanmaktan kaçınan hamilelerin ağrı ve hastalıklarının tedavisinde başvurulan önemli bir yöntem haline geldi” dedi.
Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Nigar Ahmadova, Japon bilim insanı Dr. Toshikatsu Yamamoto tarafından geliştirilen ve 50 yıl önce bir kongrede bildiri olarak sunulduktan sonra tüm dünyada uygulanmaya başlayan Yamamoto Yeni Skalp (kafanın saçlı derisi) Akupunktur yöntemi hakkında bilgi verdi. Akupunkturun, belirli vücut bölgelerine ince iğnelerin batırılmasını içeren geleneksel bir Çin şifa tekniği olduğunu hatırlatan Ahmadova, YNSA’nın klasik akupunkturdan fark ve avantajlarına dikkat çekti.
YNSA’nın kafanın saçlı derisine muayene ile belirlenen noktalarına uygulanan, bilimselliği kanıtlanmış bir yöntem olduğunu belirten Uzm. Dr. Ahmadova, “YNSA, bir mikrosistem akupunktur yöntemidir, yani geleneksel Çin tıbbındaki vücut akupunkturundan farklıdır. Hastalıkların, ağrıların tedavisi için iğneler sadece kafaya uygulanır. Vücut akapunkturuna kıyasla birçok artısı vardır. Hastaların günlük işleri ve aktiviteleri aksamaz, daha az ağrı vardır. Özellikle daha ilk seansta olmak üzere birçok nörolojik rahatsızlıklarda sonuçlar daha hızlı alınabilmektedir. Bugüne kadar, YNSA’nın en büyük kullanım alanı ağrı ve nörolojik hastalıkların tedavisi olmuştur. Özel ekipman gerektirmediği için poliklinik ortamında uygulanabilir. Nörolojide YNSA yöntemiyle tedavi edilen hastalıklar nörolojik disfonksiyonların (ağrı, nöralji, nöropati, nörit), inme sonrası ağrı, baş dönmesi, trigeminal nevralji, siyatik ağrı, servikal radikulopati, fibromiyalji, anksiyete bozuklukları olarak sıralanabilir. Ayrıca bu yöntem anne adayları için de kurtarıcı. YNSA, özellikle ilaç kullanmaktan kaçınan hamilelerin ağrı ve hastalıklarının tedavisinde başvurulan önemli bir yöntem haline geldi” dedi.
YNSA’nın her hastaya uygulanamayacağına da dikkat çeken Uzm. Dr. Ahmadova, “Kafa akupunkturu da diyebileceğimiz bu yöntemin kalp hastalığı, radyoterapi ve kemoterapi alan onkoloji hastalarına, astım, yaygın cilt döküntüleri olan hastalıklarda uygulanması sakıncalıdır. YNSA tedavisinin süresi ve seçimi, vakanın ciddiyetine bağlıdır. Akut vakalarda, tedavi edici fayda sağlamak için bir iğnenin 5-30 dakika arasında yerleştirildiği bazen bir seansı yeterli olabilir. Kronik vakalarda ise birden fazla seans gerekebilir” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.