Veremi en iyi çizen ve yazıya döken öğrenciler ödüllerini aldı
SAĞLIKDenizli’de ‘Verem Hastalığı ve Korunma Yolları’ konulu resim ve kompozisyon yarışması düzenlenerek dereceye giren öğrencilere ödül verildi.
01-07 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri çerçevesinde Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Verem Hastalığı ve Korunma Yolları’ konulu resim ve kompozisyon yarışması düzenlenerek dereceye giren öğrencilere ödül verildi. 76. Verem Eğitimi ve Propaganda haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen resim ve kompozisyon yarışması törenine birçok kurum yetkilileri ile dereceye giren öğrenciler ve aileleri katıldı. Ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Betül Abdüloğlu, verem hastalığı hakkında bilgi vererek hastalıkta erken tanının hayat kurtardığına, erken tanı içinde hastalık hakkında bilinçlenmenin önemli olduğuna değindi ve bu yarışmanın toplumdaki bilinçlenmeye büyük katkısı olduğunu söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici de Denizli’de kurumlar arası işbirliği içerisinde güzel projelerin ortaya çıktığını Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da sağlık konusunda her zaman işbirliği yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte okul öncesinden başlayarak tüm okul çağı ruplarında çeşitli eğitimlerle çocuklarımızı sağlıklı yetiştirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Verem hastalığına baktığımızda da bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve bu konuda bilinçli olmamız gerektiğini biliyoruz. Okullarda düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye 6 öğrenci girse de bunun sahadaki karşılığı noktasında binlerce öğrenci ve ailelerinde farkındalık oluşuyor. Dereceye giren öğrencilerimizi gözlerinden öpüyorum. Onları yetiştiren kıymetli ailelerine, öğretmenlerimize ve okul müdürlerimize çok çok teşekkür ediyorum” dedi.
“İlimizde geçen yıl 100 yeni vaka tespit edilmiştir”
2021 yılında dünyada yaklaşık 10,6 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıktığını ve 1,6 milyon insanın tüberkülozdan hayatını kaybettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de şöyle devam etti:
“2021 yılında tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’ye baktığımızda uzun yıllar Doğrudan Gözetimli Tedavi ile verem hastalığıyla mücadele verilirken, Doğrudan Gözetimli Tedavinin başlatıldığı pilot illerden biri olan ilimizde geçen yıl 100 yeni vaka tespit edilmiştir. Verem mikrobu ölmedi, hep aramızda yaşıyor. O yüzden dikkatli olmalı öksürük, kilo kaybı, iştahsızlık olduğunda, özellikle öksürürken ağzımızdan kan geliyorsa hemen Verem Savaş Dispanserine başvurmalıyız”
Konuşmaların ardından ödül töreni düzenlendi. Resim alanında Sarayköy Duacılı Ahmet Güdücü Ortaokulu’ndan Demet Nida Özgör 1., Merkezefendi Abalıoğlu Yem Sanayi Ortaokulu’ndan Asya Özdemir 2., Merkezefendi Şemikler Ortaokulu’ndan Elis Koyuncu 3. oldu. Komposizyon yarışmasında da Pamukkale Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden Fatma Ede 1., Baklan Limak Hüsamettin Tuyji Anadolu Lisesi’nden Sibel Karakuş 2. , Sarayköy Anadolu Lisesi’nden Medine Begüm Oğuzkan 3. oldu. Ayrıca Doğrudan Gözetimli Tedavi çalışmalarında başarılı olan sağlık çalışanlarına teşekkür belgesi verildi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.