Vanda fenilketonüri hastalarına farkındalık atölyesi
SAĞLIKVan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından fenilketonüri hastalığına dikkat çekilmesi amacıyla atölye çalışması gerçekleştirildi.
Van Ticaret ve Sanayi Odasında (Van TSO) gerçekleştirilen etkinlikte Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği tarafından fenilketonüri hastalarının yedikleri yiyeceklerle ilgili atölye çalışması yapıldı. Burada fenilketonüri hastalarına yönelik yemeklerin ve tatlıların nasıl yapıldığına dair ailelere bilgilendirilmelerde bulunuldu. Etkinlikte bir açıklamada bulunan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, İl Sağlık Müdürlüğü olarak fenilketonüri hastalığına ve bu hastaların yedikleri yiyecekler ile ilgili atölye çalışması yaptıklarını söyledi. Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ve Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği ile birlikte organize edilen atölye çalışmasına 4 fenilketonürili çocuk ve annelerinin katıldığını dile getiren Soğanda, “Burada 4 tane fenilketonürili olan çocuğun annesi ile birlikte iki çeşit tatlı, bir çeşit patates ve bir çeşit de köfte yemeği yaparak bu çocuklara ikramda bulunacağız. Buradaki amacımız bu çocukların bir öğün karnını doyurmak değil, bu hastalık hakkında halkın farkındalığını arttırmak. Çünkü fenilketonüri hastalığı, çok bilinmeyen bir hastalıktır. İlimizde oran çok fazla olmasına rağmen, toplumda çok iyi bilinmiyor. Bu yüzden aileler, çocuklarının diyetlerine çok dikkat edemiyorlar. Ürünler oldukça pahalı. Bunun yanında diyet sıkıntısı yaşayan hastalarımız da ağır zeka engelli olabiliyor. Bundan dolayı böyle bir farkındalık ile insanlara, doğar doğmaz topuktan alınacak topuk kanıyla fenilketonüri hastalığının konmasının önemi ve bu anlamda toplumsal farkındalığın oluşturulmasını amaçladık” dedi.
Etkinlikte, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği (VANPAD) Başkanı Nurullah Kaplan da yer aldı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.