Uzmandan, “Göz muayenesi, kalıcı hasarları önler” uyarısı
SAĞLIKGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, görmede bir sorun olmasa bile yılda en bir kez göz muayenesinin, kalıcı hasarların önüne geçeceğini konusunda uyarıda bulundu.
Yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmanın, gözde kalıcı hasarlara yol açabilecek hastalıkların önüne geçeceğini belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, göz hastalıklarında da erken tanı ve tedavinin başarı oranını arttırdığına dikkat çekti.
Rutin göz muayenesinin, yaşam boyu sağlıklı görüş için birçok faydası olduğunu söyleyen Saklamaz, “İnsan, günlük yaşamında iki gözü ile bakarken, bir gözünün az gördüğünü fark etmeyebilir. Yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişen bir katarakt veya göz arkasına ait bir kusur, hastanın dikkatini çekmeyebilir. Kişi ta ki rastgele bir gözünü kapatıp diğeri ile baktığında, görmesinde meydana gelen değişimi fark edebilir. Bu değişim, kişinin fark edeceği boyuta gelene kadar ilerler. Bazı göz hastalıklarında bu ilerleme kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için, kişinin görüşünde bir sorun olsun ya da olmasın yılda en az bir defa rutin göz muayenesi tavsiye ediyoruz. Göz muayenesinde, hastanın bir gözünün az gördüğü ya da çevre görüşünde bir sorunun olup olmadığı, göz arkasında bir oluşumun başlayıp başlamadığı tespit edilir. Tespitin hemen ardından, tedavi sürecine geçilir. Erken tedavi her zaman başarı oranını artırır” dedi.
Hiçbir şikayet olmasa dahi yılda en az bir defa göz muayenesini önemle tavsiye ettiklerini kaydeden Saklamaz, “Gözde, görmede kişinin fark edebileceği boyuta ulaşan sorunları beklemek gözdeki kusurun, hastalığın ilerlemesine sebep olabilir. Örneğin, ilerlemiş, beklemiş katarakt sertleşir. Sertleşmiş katarakt, ameliyat sırasında ve sonrasında birtakım komplikasyonları arttırabilir. Dolayısı ile yılda bir kez göz muayenesi bunların önüne geçebilir. Çocuklarda oldukça sık gördüğümüz, aileden de geçebilen göz tembelliği de çocuğun kendi kendine fark edebileceği bir durum değildir. Bu çocuklar kitap okurken çabuk sıkılırlar, çünkü zorlanırlar. Kitabı, tableti ya da odaklandığı bir nesneyi, televizyonu olması gereken mesafeden daha uzak ya da daha yakın duruş pozisyonlarıyla görmeye çalışırlar. Birçok ebeveyn çocuğunun okumayı, yazmayı sevmediğini, derslerine ilgisiz olduğunu düşünürken, aslında çocuğun gözlerinde bir sorun olabileceği gerçeğini atlar. Bunun yanı sıra bir çocuğun birçok sebepten ötürü gözü bulanık görebilir ve o göz görme yetisini kaybedebilir. O yüzden özellikle çocuklarda, ilk 10 yaş grubunda göz muayenesi çok önemlidir. Bu tür olayların önüne geçer, görmede meydana gelecek kalıcı bir hasarı engeller” açıklamasında bulundu.
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.