Türkiyeye 1,5 milyon grip aşısı
SAĞLIKMilyonlarca vatandaşın merakla beklediği girip aşısı Malatya’ya geldi. Depolarda bulunan aşılar, talep eden vatandaşlara e-nabız sistemine göre vurulmaya başlanacak.
Grip aşısı için daha önce eczanelerde yapılan listeler iptal edildi. Aşıyı öncelikli olarak yaptıracak olan vatandaşların e-Nabız sistemine yüklendiği bildirildi. Bu kapsamda vatandaşların sistemlerine giriş yaparak öncelikli olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, geçen sene 1 milyon 300 bin doz aşının geldiğini ifade edip, bu sene ise yoğun talebe rağmen 1 milyon 500 bin doz civarı aşının geleceğini söyledi.
Sönmez, "Dün itibariyle aşı depolara giriş yaptı. Bu sene pandemiden dolayı maalesef çok ciddi bir talep oldu. Geçen sene 1 milyon 300 bin aşı Türkiye’ye ulaşmıştı. 1 milyon 300 aşı yaptık. Geçen sene 1 milyon 300 doz aşıda bile sıkıntı yaşadık. Bu yıl 1 milyon 500 aşı aşının geldiği söylendi. Şu an depolara parti parti şeklinde geliyor. Birinci parti 500-600 bin adet Türkiye’ye dağıtım sağlandı. Şimdi vatandaşlarımız bu aşıya nasıl ulaşacağız ne yapacakların bilgisine hakim değiller. Onunla alakalı yanlış bir algı var. Çünkü eskisi gibi gidip ücretle alabileceklerini düşünüyorlar. Ama şu an talep çok ama maalesef yeterli sayıda aşı olmadığından dolayı Sağlık Bakanlığı buna bir sınırlama getirdi. Şöyle ki reçete karşılığında olacak reçete olmadan kesinlikle verilmeyecek” dedi.
Grip aşısının herkese yapılmayacağını kaydeden Sönmez, kimlerin aşı yapacağının e nabızda belli olacağını dile getirerek, ”Vatandaşlarımız öncelikli aile sağlığı merkezlerine gitmeden sağlık Bakanlığı’nın uygulaması var telefonlarında e-nabız’a indirecekler. E-nabız’a girdiklerinde yeni bir buton getirildi. Sağlık Bakanlığı bu butonda influenza risk durumu sorgulama butonumuz her hasta kendi durumunu sorgulayabilecek” şeklinde konuştu.
Grip aşısının öncelikle 65 yaş üstü ama kronik rahatsızlığı olanlara vurulacağını vurgulayan Sönmez, “Kronik rahatsızlık grubuna giren hastalıklar var. Olabilir organ nakli olan hastalar olabilir. Bunlar Sağlık Bakanlığı kendisi kategorize ettiği için bunlarla ilgili yeterli bilgiye sahip değiliz. Ama e-nabız’da herkesin güncel bilgisi mevcut. Onun için aile sağlığı merkezlerine gitmeden mutlaka e-nabız’dan baksınlar onda sonra gitsinler. Çünkü bugün depolara geldiğini öğrenen hastalar ciddi şekilde eczanelere ve sağlık ocaklarına yoğunluk oluşturuyor. E-nabız’dan baksınlar eğer risk grubundalarsa aile sağlığı merkezine gidecekler. Aile hekimleri onlara aşılarını yazacak reçetelerine eczaneye gelecekler bir sisteme işleyeceğiz. Sistemde evet kabul ettiyse bizde deponun sistemine düşecek depoda bize çıkış yapabilecek. Çünkü 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı sahip hasta sayımız 20-25 milyon civarında” diye konuştu.
Grip aşısının korona virüse faydası olmadığını da vurgulayan Sönmez, “Hastalarda şöyle bir yanılgı var. Ben grip aşısı olursam koronda korunurum diye. Maalesef grip aşısının koronaya karşı herhangi bir faydası yok “ ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.