© Haber Acıpayam 2022

Türkiye canlıdan canlıya nakilde dünyada üst sıralarda yer alıyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Yoğun Bakım, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Taner Taşyüz, Türkiye’de hala 22 bin civarında organ bekleyen hasta olduğunu belirterek; “Canlıdan canlıya nakilde dünyada üst sıralarda yer almamıza rağmen, beyin ölümü gerçekleşen hastalarda nakilde maalesef son sıralarda yer almaktayız” dedi.



Denizli Özel Egekent Hastanesi Yoğun Bakım, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Taner Taşyüz, 3-9 Kasım Organ Nakli ve Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada organ bağışının hayati önemine değindi. Uzm. Dr. Taner Taşyüz, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Bu vesileyle herkesi organ bağışı konusunda sağduyulu olmaya davet ediyorum” diye konuştu.



Organ nakli hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Taner Taşyüz, “Organ nakli iki şekilde gerçekleşmektedir. Birincisi canlıdan canlıya nakil, ikincisi beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarının rızası ile gerçekleşen nakildir. Canlıdan canlıya nakilde dünyada üst sıralarda yer almamıza rağmen, beyin ölümü gerçekleşen hastalarda nakilde maalesef son sıralarda yer almaktayız. Ülkemizde hala 22 bin civarında organ bekleyen hastamız bulunmaktadır. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER