© Haber Acıpayam 2022

Susuz üretilen Çal kavununda hasat devam ediyor

Denizli’nin Çal ilçesinde, ata tohumlarından susuz üretilen meşhur Çal kavununda hasat devam ediyor.


Denizli’nin Çal ilçesinde küçük alanlarda ata tohumlarından susuz ve tamamen doğal üretilen meşhur Çal kavununda hasat devam ediyor. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, dışı beyaz, içi pembe renkli meşhur una ait genlerinin kaybolmaması ve gelecek kuşaklara da aktarılması için ürüne sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Meşhur kavunun ilçede sınırlı alanlarda ekildiğini, susuz yetiştirilen kavuna gübre verilmediğini, tamamen doğal olarak üretiminin yapıldığını hatırlatan Çil, “İlçemizde bağcılığın meşhur olduğu kadar, Çal Kavunu ’da meşhurdur. Çal Kavununun üretimi ilçemizde oldukça eskidir. Yerli ata tohumlarımızdan üretimi yapılan kavunun yetiştirilmesinde ilaç, gübre, damlama, sulama yapılmaz. Gelişen teknolojiyle birlikte farklı tekniklerin kullanıldığı tarımda, ilçemizdeki kavun üretiminde geleneksel yöntemler kullanılır. Bunun tadını bilen bu kavunu yiyen diğer kavunlara kolay kolay pek yönelmez” dedi
Meşhur Çal kavununda geleneksel yöntemlerle üretim yapıldığı için dekardan çok büyük oranda verim alınmadığına dikkat çeken Çil, "Maalesef günümüzde ürünün tanından ziyade verim miktarı, dekardan alınan ürün miktarı, raf ömrü gibi birçok etmene bakılıyor. Bizim yerli kavunlarımız bu yönden sıkıntılı. Yerli kavunda, çok uzun raf ömrü, dekardan yüksek verim alınmadığı için yerli kavun üretimi çok fazla yaygınlaşmadı. İlçe merkezinde bağlı mahallelerde kısıtlı alanlarda kavun üretimimiz var. Her şeye rağmen meşhur Çal kavunumuz, tabii ki çiftçilerimiz için ek gelir. Bizim için de önemli. Ata tohumu yerli tekniklerde üretime devam etmeliyiz. Çiftçilerimiz de ürettiği üründen para kazanmalı ki, gelecek yıllarda da kavun üretimine devam etsinler. Ata tohumlarımıza, bu tohumlardan üretim yapan çiftçilerimize destek olmalıyız” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Motosikletten düşen şahıs hayatını kaybetti

Denizli’de motosiklet ile seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybeden şahıs kaza yaptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 çocuk babası, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Denizli'de esnaf ile zabıta arasında kaldırım işgali gerilimi

Denizli'de kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik yapılan denetimlerde, zabıta ekipleriyle esnaf arasında gerilim yaşandı. Bir mağazanın önündeki ürünler, zabıta ekipleri tarafından toplanarak götürüldü.

Kayıp motorcu ormanlık alanda kafasından vurulmuş halde bulundu

Muğla’dan memleketi Denizli’ye gelmek için yola çıkan ve sonrasından 3 gündür kendisinden haber alınamayan genç motosikletli kurye, ormanlık alanda başından vurulmuş halde bulundu.

Kardeşi ve yengesini miras için öldüren ağabey yakalandı

Denizli’de miras kavgasında tüfekle kardeşini ve yengesini vurarak öldürüp kaçan şahıs, İHA ve iz takip köpekleri ile yapılan çalışmalar sonucu ormanlık alanda yakalandı.

Meteoroloji çiftçileri zirai dona karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’de etkili olan soğuk havalar nedeniyle zirai don beklendiğini duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği konusunda çiftçileri uyardı.

Denizli’de bu gece zirai don bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için bu gece ve Perşembe sabah saatlerinde zirai don beklendiğini ifade ederek, zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

TÜM HABERLER