© Haber Acıpayam 2022

Sünnet hastalıkların önüne geçiyor

 Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emrah Altuğ, sünnetin çocuklarda gelişebilecek hastalıkları önlemede rolünün büyük olduğunu belirterek çocukların 2 yaş öncesi ve 6 yaş sonrasında sünnet ettirilmesinin uygun olduğuna dikkati çekti.

Sünnetin, dünyada binlerce yıldır uygulandığını ifade eden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emrah Altuğ, enfeksiyona bağlı ölüm gibi komplikasyonları olabilecek ciddi bir operasyon olduğunu ve uzman bir doktor gözetiminde yapılması gerektiğini söyledi. Altuğ: “Sünnet, dünyada binlerce yıldır uygulanan tıbbi, dini ve psikososyal bir cerrahi operasyondur. Genelde, Hristiyan toplumları haricinde Yahudiler, Müslümanlar ve bazı kabile topluluklarında aktif olarak yapılmaktadır. Cerrahi olarak, penisin dış kısmındaki derinin bir kısmı alınarak, glans penisin ortaya çıkartıldığı, basit bir enfeksiyondan ölüme kadar uzayan komplikasyonları olabilecek ciddi bir operasyondur. Bu yüzden uzman bir doktor ve ekibi gözetiminde yapılması uygundur” diye konuştu.

Sünnetin 2 yaş öncesinde ya da 6 yaş sonrasında yapılmasının uygun olduğunu belirten Op. Dr. Emrah Altuğ, çocuğun psikolojik gelişimi açısından 2-6 yaş arasında (Fallik dönem) çok geçerli bir neden olmadıkça yapılmaması gerektiğini vurguladı. Altuğ, sünnetin, penis kanseri başta olmak üzere bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığını ve idrar yolu enfeksiyonu gelişme sıklığını da azalttığını (Fimozise bağlı) açıkladı.
Anesteziklere allerjisi olanlarda, hipospadias hastalığı bulunanlarda sünnet yapılmaması uyarısında bulunan Altuğ, sünnet işlemi hakkında ise “Günümüzde sünnet uygulamasında çok çeşitli teknikler ve aletler kullanılmaktadır (Klempler, çanlar, özel yüzükler vs.). Bunların arasında kanama kontrolü sağlaması açısından termodinamik sünnet bıçakları altın standart olarak kabul edilmektedir. Sünnet operasyonu yaklaşık olarak 15 dakikada yapılmaktadır. Anestezi sonrası kontrol işlemlerinden sonra hasta ortalama yarım günde evine dönmektedir. Hastanın genellikle pansuman ihtiyacı olmamaktadır. İlk hafta penis başı ve çevresinde kabuklar görülse de ilk ayın sonunda estetik olarak normale döner” dedi.

İlginizi Çekebilir

Denizli’ye soğuk hava ve kar yağışı geliyor

Denizli’de Pazar gününden itibaren görülecek soğuk ve yağışlı hava sistemiyle birlikte sıcaklıkların 10 ila 15 derece azalacağı belirtildi.

Meteoroloji Denizli’yi kuvvetli rüzgar ve fırtınaya karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli’yi sarı kod ile uyararak kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini açıkladı.

Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat başladı

Denizli’de iki arkadaşın ortak kurduğu ve Türkiye’de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım safran üretim tesisinde hasat heyecanı yaşandı.

Pamukkale Turizm ekspres seferleriyle Denizli - İzmir arasını 2,5 saate düşürdü

Türkiye'nin önde gelen seyahat firması Pamukkale Turizm, kısa süre önce ulaşıma açılan Aydın-Denizli Otoyolundan düzenlediği ekspres seferleriyle Denizli-İzmir arasındaki seyahat süresini 2 saat 30 dakikaya düşürdü.

Denizli’de bin 158 diyaliz hastası nakil bekliyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yapılan tüm çalışmalara rağmen bağış oranlarının düşük seviyede olduğunu belirtti. Denizli’de bin 158 diyaliz hastasının bulunduğunu ifade eden Uz. Dr. Öztürk, 2024 yılında gerçekleşen 28 beyin ölümünün 10’undan donör alındığını söyledi.

Lezzetiyle meşhur Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.

TÜM HABERLER