SUBÜde bahar yarıyılı ilk ders etkinliğiyle başladı
SAĞLIKSakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bahar yarıyılı, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yılmaz’ın katıldığı ilk ders etkinliğiyle başladı.
SUBÜ Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bahar yarıyılı iki oturumda gerçekleştirilen ilk ders etkinliği ile başladı. Etkinliğin ilk oturumunda Akyazı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Tepeçınar, ‘Sağlıkta İlk Adım ve Yönetimi’ konusunu, ikinci oturumunda ise Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yılmaz, ‘Patolojik Hayat’ konusunu anlattı. Etkinliğe meslek yüksekokulu öğrencileri ve akademisyenleri katıldı.
Dersin ilk oturumunda öğrencilere ‘Sağlıkta İlk Adım ve Yönetimi’ konusunu anlatan Akyazı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Tepeçınar, “Sağlık alanındaki hizmetleri; koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi edici sağlık hizmetleri ve rehabilite edici sağlık hizmetleri olarak 3 başlık altında gruplandırabiliriz. Koruyucu sağlık hizmetlerinin içerisinde hem çevreye hem de bireye yönelik alınması gereken tedbirler yer alıyor. Hastalık hali oluşmadan sadece bireyin değil toplumun tamamının korunması son derece önemli. 2’nci aşamada tedavi edici sağlık hizmetleri devreye giriyor. Evde tedavi, yatarak tedavi ve uzmanlaşmış tedavi yöntemleri bu süreçte öne çıkıyor. Rehabilite edici sağlık hizmetleri ise son aşamada uygulanıyor. Örneğin, korona virüse yakalanan bireylerde solunumsal, fiziksel ve psikolojik işlev bozuklukları görülebiliyor. Bu nedenle aktif hastalık süreci atlatıldığında fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımına ihtiyaç duyulabiliyor” dedi.
İlk ders etkinliğinin ikinci oturumuna konuk olan SEAH Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yılmaz, öğrencilerle hayata ilişkin deneyimlerini paylaşarak motivasyonlarını yükseltecek tavsiyelerde bulundu. Edebi yönünü de ortaya koyarak yazmış olduğu şiirlere ilham olan hikayelerden bahsetti. Bunların yanı sıra patolojinin gelişimi, temel ilkeleri, bir alan olarak nasıl ortaya çıktığı ve hayatın hangi noktalarında ne yönde fonksiyonları ihtiva ettiğine yönelik bilgiler paylaştı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.