Standart dışı obezite ameliyatı ciddi sonuçlara sebep olabiliyor
SAĞLIKOp. Dr. Tufan Ergenç, ülkemizde obezite ameliyatlarının giderek sıklaştığını belirterek, “Ameliyatların standart teknikleri vardır. Standart dışı yapılan ameliyatlar ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Obezite tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşan ciddi bir hastalık haline geldi. Obez birey sayısındaki artış, obezite ameliyatlarının da çoğalmasına neden oldu. Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç ise standart dışı ameliyatlara dikkat çekerek, sonuçların ölümcül olabileceğini belirtti.
"Doktor Frankenstein olmaktan farklı değil"
Ergenç, obezite ameliyatlarının sıklaşması, hastaların yeterince bilgilendirilmemesi ve ameliyatların standart tekniklerle yapılmamasının ölümlere sebebiyet verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Ameliyatların standart teknikleri vardır. Bu tekniklerin dışına çıkmak ’Doktor Frankenstein’ olmaktan farklı değildir. Tıp doktorları aldıkları eğitim doğrultusunda tüm camia tarafından kabul edilmiş ve tekstbooklara geçmiş standart ameliyatları uygulamalıdır. Özellikle tüp mide ameliyatı kolay uygulanabilir görünmesi nedeniyle genel cerrahi uzmanları tarafından sıklıkla uygulanmakta. Cerrahın mezun olduğu tıp fakültesi veya eğitim araştırma hastanesinde bu ameliyatlar hakkında mutlaka eğitim alması gerekir. Eğer cerrahın böyle bir eğitimi yok ise mutlaka bu konuda yüksek deneyim sahibi klinikte en az 2 yıl eğitim alması gerekir. Aksi takdirde ölümle sonuçlanabilecek büyük komplikasyonlar görülebilir.”
Cerrahların yasal sorumluluğu büyük
Dr. Tufan Ergenç, estetik veya parasal kaygılara göre yapılan ameliyatlarla ilgili de uyarıda bulunarak, “Örneğin tüp mide ameliyatı beş delikten yapılır. Bu ameliyatı estetik kaygıyla üç delikten yaptığınızda kaçak ihtimalini artıracak ayrıntıları görmeden bilinçsizce bir ameliyat yapmış olursunuz. Bu da cerrahiye bağlı ölüm riskini artırabilir. Pazarlama kaygısıyla yapılan yanlış uygulamalar cerrahlara büyük yasal sorumluluklar yükler. Güvenli cerrahi için para kaygısıyla ameliyat tekniğinin dışına çıkılmaması gerekiyor. Standart tekniği bilmediği için uydurma ameliyat yöntemi uygulamak facialara yol açabilir’ dedi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.