Standart dışı obezite ameliyatı ciddi sonuçlara sebep olabiliyor
SAĞLIKOp. Dr. Tufan Ergenç, ülkemizde obezite ameliyatlarının giderek sıklaştığını belirterek, “Ameliyatların standart teknikleri vardır. Standart dışı yapılan ameliyatlar ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Obezite tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşan ciddi bir hastalık haline geldi. Obez birey sayısındaki artış, obezite ameliyatlarının da çoğalmasına neden oldu. Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç ise standart dışı ameliyatlara dikkat çekerek, sonuçların ölümcül olabileceğini belirtti.
"Doktor Frankenstein olmaktan farklı değil"
Ergenç, obezite ameliyatlarının sıklaşması, hastaların yeterince bilgilendirilmemesi ve ameliyatların standart tekniklerle yapılmamasının ölümlere sebebiyet verdiğini belirterek şunları söyledi:
“Ameliyatların standart teknikleri vardır. Bu tekniklerin dışına çıkmak ’Doktor Frankenstein’ olmaktan farklı değildir. Tıp doktorları aldıkları eğitim doğrultusunda tüm camia tarafından kabul edilmiş ve tekstbooklara geçmiş standart ameliyatları uygulamalıdır. Özellikle tüp mide ameliyatı kolay uygulanabilir görünmesi nedeniyle genel cerrahi uzmanları tarafından sıklıkla uygulanmakta. Cerrahın mezun olduğu tıp fakültesi veya eğitim araştırma hastanesinde bu ameliyatlar hakkında mutlaka eğitim alması gerekir. Eğer cerrahın böyle bir eğitimi yok ise mutlaka bu konuda yüksek deneyim sahibi klinikte en az 2 yıl eğitim alması gerekir. Aksi takdirde ölümle sonuçlanabilecek büyük komplikasyonlar görülebilir.”
Cerrahların yasal sorumluluğu büyük
Dr. Tufan Ergenç, estetik veya parasal kaygılara göre yapılan ameliyatlarla ilgili de uyarıda bulunarak, “Örneğin tüp mide ameliyatı beş delikten yapılır. Bu ameliyatı estetik kaygıyla üç delikten yaptığınızda kaçak ihtimalini artıracak ayrıntıları görmeden bilinçsizce bir ameliyat yapmış olursunuz. Bu da cerrahiye bağlı ölüm riskini artırabilir. Pazarlama kaygısıyla yapılan yanlış uygulamalar cerrahlara büyük yasal sorumluluklar yükler. Güvenli cerrahi için para kaygısıyla ameliyat tekniğinin dışına çıkılmaması gerekiyor. Standart tekniği bilmediği için uydurma ameliyat yöntemi uygulamak facialara yol açabilir’ dedi.
İlginizi Çekebilir
Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak
Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.
Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.
Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı
Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.
Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar
Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.
Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor
DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.
MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.