© Haber Acıpayam 2022

Sessiz katil

Sessiz katil karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek için bilgilendirmede bulunan Başkan Murat Başlı, “Sobamızı evimize kurmadan ilk önce bacamızın temizliğine dikkat etmemiz lazım” dedi.

Ülke genelinde kış aylarında ısınma aracı olan odun ve kömürün kullanımı arttı. Bununla birlikte geçmişe nazaran az da olsa zehirlenme ve ölüm vakaları yüzünü göstermeye başladı. ‘Sessiz katil’ karbonmonoksit gazına karşı ölüm ve zehirlenmenin en alt seviyede tutulması için tüm önlemler üst seviyeye alındı. Vatandaşlara püf noktalar hakkında önemli detaylar veren Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, “İl merkezimiz ve ilçelerimizde ısınmak için soba kullanımı olmakta. Sobamızı evimize kurmadan ilk önce bacamızın temizliğine dikkat etmemiz lazım. Bildiğiniz gibi büyükşehir belediyesi başkanlığı olarak bu konuda ilgili bir yönetmenlik yayınlandık. Bu yönetmenliğe binaen de bizden eğitim ve yetki belgesi almış firmalarımıza, bacaları temizleme yetkilerine dağıtmış olduk. Bu sayede vatandaşlarımız bu firmalara ulaşarak bacalarını temizletebilirler” dedi.

“Baca yangını sinsi ve yavaş ilerler”
Karbonmonoksit gazının biriken kurumla geri geldiğini ve bu şekilde ölümlerin arttığını, temizliğin her zaman üst seviyede tutulması gerektiğini ifade eden Başkan Başlı, “Bacalarınız için ana temel kuralımız 2 dikine 2 yatayına bir dirsek kuralımız vardır. Fazla boru kullandığımız zaman oluşan sıkıntı ise bacanın borusundaki biriken kurum miktarı artarak, bacanın borusunun yanmasına veya çekmemesinden dolayı geri tepmesine sebebiyet veriyor. Geri tepeden karbonmonoksit gazı bizi uyku halinde yakalarsa maalesef can ve mal kayıplarına neden oluyor. Eğer yakım sırasında kovamıza fazla yakıcı madde yüklemesek, borularımız temiz olursa, sağlıklı bir ısınma sağlanmış oluruz. Baca yangınları genellikle bacada birikmiş olan kurumun tutuşması sonucu çıktığı tespitimizdir. Buda sinsi giden bir yangın ve yavaş ilerler. Bacadan çıkan alevlerin çatı ve ev yangına dönüştüğü her zaman tecrübe edindik. İtfaiye teşkilatımız her zaman için güçlü ve yanınızda ama her şeyden önemlisi kişisel tedbir” dedi.

İlginizi Çekebilir

Kayıp helikopter pilotu başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu

Denizli'de kötü koku ihbarı yapılan araçta, günlerdir kendisinden haber alınamayan kayıp helikopter pilotunun cansız bedeni bulundu. Eski eşine, yangın sezonunda görev yapacağı Denizli'den eşyaları almak için Isparta'ya döneceğini söyleyen pilot, başına poşet geçirilmiş halde ölü bulundu.

Denizli-Aydın Otoyolunda alev alan otomobil metal yığınına döndü

Denizli-Aydın Otoyolunda seyir halinde olan otomobil, bir anda alev topuna döndü. Patlamaların yaşandığı ve sızan yakıt nedeniyle çevreye yayılan yangında, araç metal yığınına döndü.

Motosikletten düşen şahıs hayatını kaybetti

Denizli’de motosiklet ile seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybeden şahıs kaza yaptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 çocuk babası, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Denizli'de esnaf ile zabıta arasında kaldırım işgali gerilimi

Denizli'de kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik yapılan denetimlerde, zabıta ekipleriyle esnaf arasında gerilim yaşandı. Bir mağazanın önündeki ürünler, zabıta ekipleri tarafından toplanarak götürüldü.

Kayıp motorcu ormanlık alanda kafasından vurulmuş halde bulundu

Muğla’dan memleketi Denizli’ye gelmek için yola çıkan ve sonrasından 3 gündür kendisinden haber alınamayan genç motosikletli kurye, ormanlık alanda başından vurulmuş halde bulundu.

Kardeşi ve yengesini miras için öldüren ağabey yakalandı

Denizli’de miras kavgasında tüfekle kardeşini ve yengesini vurarak öldürüp kaçan şahıs, İHA ve iz takip köpekleri ile yapılan çalışmalar sonucu ormanlık alanda yakalandı.

TÜM HABERLER