Renklerde soluklaşma veya sararma ‘katarakt’ belirtisi
SAĞLIKGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Ayan, renklerde soluklaşma veya sararmanın katarakt belirtisi olduğunu söyledi.
Okuma zorluğu, çift görme, renklerde soluklaşma veya sararma gibi belirtilerin görme probleminin katarakta işaret olduğunu birçok uzman dile getiriyor. Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Ayan, özellikle ileri yaşlarda ve bazı sağlık sorunları ile ortaya çıkan görme problemi kataraktın, tedavisinin olduğunu ifade etti.
Kataraktın yaş, metabolik, travma, ilaçlar ve doğumsal nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Opr. Dr. Murat Ayan, “Katarakt göz merceğinin saydamlığını yitirmesi ile oluşan bir hastalıktır. Görmeyi sağlamamız için baktığınız görüntünün cismin görüntüsünün retina üzerine düşmesi gerekmektedir. Retina bu görüntüyü fizyolojik değişikliklerle beyine iletilir ve görme algılanır. Önemli olan retina dediğimiz tabaka üzerine görüntünün ilk etapta düşmesi bunu sağlayan göz de iki tane önemli doku vardır. Gözünüz tabakası saat camı gibi olan gözün saydam tabakası ikincisi de orta ön kısmında yer alan göz merceğidir. Saydamlığı bozulan lens isli, buzlu veya lekeli cam gibi olur ve görme ile ilgili şikayetler başlar. Işığa karşı hassasiyet, Okuma zorluğu, çift görme, renklerde soluklaşma veya sararma, gece görüşünde bozulma gibi belirtiler verir. Gözlerden birinde veya ikisinde birden meydana gelebilir. Bir göz genellikle diğerine göre daha fazla etkilenir. Katarakt olgunlaştığında cisimler şekilsiz bulanık veya zayıf görülür” dedi.
“Tedavisini geciktirmeyin”
Tedavi aşamasından da bahseden Dr. Ayan, şunları söyledi:
“Katarakt genellikle yaşa bağlı olarak oluşmakla birlikte, çeşitli metabolizma hastalıkları, göze gelen darbeler, diyabet, göz içi iltihapları, uzun süreli kortizon kullanımı da etkisi vardır. Yaşlanan insanlarda kırışıklıklar ve saçtaki beyazlamalar gibi kataraktla da karşılaşılır. Erken dönemlerinde ufak numara değişiklikleriyle gözlük numarası değişikleri ile biraz daha görme idare edebilir ama orta ileri düzey katarakta yapılacak tek tedavi yöntemi cerrahidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte katarakt ameliyatları çok rahat bir şekilde kişinin korkmasına gerek kalmadan yapılmaktadır.”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.