Reçetesiz antibiyotik kullanmayın
SAĞLIKDenizli İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından, 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası çerçevesinde kurulan stantlarda bilinçli ilaç kullanımının önemine ve reçetesiz antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dikkat çekildi.
Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu çerçevede Dünya Sağlık Örgütü tarafından vatandaşlar ve sağlık çalışanları arasında antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak ilan edilmiştir. Denizli’de de hafta çerçevesinde kamu ve özel hastanelerde Akılcı İlaç ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı konusunda stant kurularak, vatandaşlara antibiyotik kullanımı konusunda broşür dağıtılıp bilgilendirme yapıldı.
Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı kesici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özelliklerinin bulunmadığını sadece bakteriyel enfeksiyonların varlığında hekim tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini söyleyen Öztürk; “Toplumumuzda ne yazık ki soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlarda vatandaşlarımız hemen antibiyotiğe yönelmektedir. Bu tarz hastalıklarda ana etken virüsler olduğu için bu tip hastalıklarda antibiyotikleri boşa kullanmış olursunuz. Gereksiz antibiyotik kullanımı da kişide antibiyotik direncinin gelişmesine neden olur ve daha sonra antibiyotikle tedavi edilebilecek enfeksiyona karşı fayda sağlamaz” dedi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.