© Haber Acıpayam 2022

Prof. Dr. Kulan: Pandemi döneminde 11 milyon insan ‘kalpten’ hayatını kaybetti”

Dünyayı etkisi alan korona virüs nedeniyle kalp-damar hastalığına bağlı ölüm oranının gözden kaçtığını ileri süren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kulan, “Covid-19 nedeniyle dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı 711 binlerde seyrederken, aynı dönemde kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin sayısı 11 milyonu geçti” dedi.


Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, insanların korona virüsten korunduğu gibi kalp ve damar hastalıklarından da nasıl korunacağını çok iyi bilmesi gerektiğini vurguladı. Kulan, korona virüsten korunmaya yönelik verilen mücadeleyi takdirle karşıladığını ancak kalp ve damar hastalıklardan nasıl korunulması yönünde başarısız olduklarını söyledi. Prof. Dr. Kulan, “Yaşam süremiz teknolojideki gelişmelere bağlı olarak sürekli artıyor. 1955’li yıllarda dünyada insanların ortalama yaşam süresi 47 yıl iken, bu rakam 2017’de 72’ye yükseldi” bilgilerini verdi.


Pandemi (salgın) döneminde dünya genelindeki ölüm sayısının 711 bin olduğunu fakat aynı dönemde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm sayısının 11 milyonu geçtiğini belirten Kulan şunları söyledi:


“Maalesef günümüzde dünyada yaşanan ölümlerin yaklaşık yarısı kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile gerçekleşmektedir. Son Covid-19 pandemisi birçok toplumu ister istemez bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda eğitti ve eğitmeye devam ediyor. Koronanın yayılmasını önlemek için söylenen hijyen, mesafe ve temizlik kuralı en az aşı kadar etkin. Bu öğrendiklerimiz her zaman işe yarayacak. Peki, kalp ve damar hastalıklarının da ölümcül ve toplum sağlığı sorunu olduğunu, bu hastalıklardan da korunabileceğimizi topluma anlatabildik mi? Rakamlara bakarsak, anlatamadık. Hem de yıllardır neden ve sonuçlarını bildiğimiz halde. Biliyoruz ki, kardiyovasküler hastalıkların yüzde 75’i alınan tedbirlerle önlenebilir. Sigarayı bırakmayı, beslenmemize ve kilomuza dikkat etmeyi, spor yapmayı anlatamadık. Hipertansiyon, hiperkollesrolemi, diyabet gibi kardiyovasküler hastalıklara neden olan faktörlerin önlenebilir olduğunu ve bunun için yapılması gerekenleri anlatamadık. Ben de kardiyovasküler hastalıklarla ilgilenen bir akademisyen olarak kendi adıma Covid-19 salgınında çok şey öğrendim. Artık toplum olarak kardiyovasküler hastalıklardan nasıl korunacağımızı bu sadelikte her zaman her yerde anlatmalıyız.”


Dünyada her yıl kalp ve damar hastalıklarından 18 milyon insanın öldüğü, 2020 yılında ise bu rakamın 25 milyona çıkacağının tahmin edildiği bildirildi.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER