© Haber Acıpayam 2022

Prof. Dr. Canan Seren: “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyor”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyorlar. Anneden bebeğe Covid-19 geçişi, anne karnındayken geçtiği net olarak ispatlanamadı” dedi.


Korona virüs herkesi etkiliyor ancak aileleri en çok korkutan durum ise bebeklerinin korona virüsü olması. Bebeklerin birçoğunun korona virüsü hafif atlattığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bebeklerin korona virüsü hafif atlattığına dikkat çekilse de aileler yine de tedirgin. OMÜ bünyesinde kurulan Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi geçen günlerde hizmete başladı. Bugüne kadar 12 bebeğin tedavi edildiği ünite tam donanımlı şekilde hizmet veriyor.


Bebeklere korona virüsü bulaş yolları hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyorlar. Anneden bebeğe Covid-19 geçişi, anne karnındayken geçtiği net olarak ispatlanamadı. Literatürde tanımlanmış birkaç tane vaka var sadece. Bizim de bu şekilde bir vakamız oldu. Ancak daha çok doğum esnasında bebeklerin Covid-19 enfeksiyonu aldıkları düşünülüyor. Bazı bebeklerimiz ise eve gittikleri zaman evdeki kişilerle temas sonrası enfekte olup servisimize yatışları yapılıyor” diye konuştu.



“Covid bebeklerde hafif seyrediyor”


Salgın sürecinin başından beri 20 bebekte korona virüse rastlandığını, bunların da hafif şekilde atlattıklarını belirten Prof. Dr. Seren, “Salgın başladığı günden bugüne koronalı gebelerden doğan 20’ye yakın bebeği hastanemiz bünyesinde izledik. Aralıktan sonra kendi ünitemizde izlediğimiz bebek sayısı ise 12. Bu bebeklerin birçoğu gebelik sırasında anneden alınan enfeksiyonlar. Yalnızca 4 bebeğimiz enfeksiyonu çevredekilerden aldılar. Kovid-19 bebeklerde hafif seyrediyor, yeni doğanlarımız biraz daha şanslı. Eğer annede erken doğum gibi bir durum olmadıysa suni solunum cihazı ihtiyacı bu bebeklerimizde olmuyor. Enfeksiyonu rahat bir şekilde atlatıyorlar” şeklinde konuştu.


OMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin tam donanımlı bir şekilde düzey 4 hizmet verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Canan Seren, “Covid-19 bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok aileyi derinden etkiledi. Yeni doğan bebeklerimiz de bu etkilenen grup arasında yer almakta. Korona salgını başladıktan sonra önce gebelerde Covid olduğunu gördük. Koronalı annelerimizin bebeklerini izlemeye başladık. Daha sonra zaman içerisinde artan vaka sayısı ile koronalı gebelerden doğan bebeklerin sayısı arttı. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi bünyesinde 4 yataklı ’Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’ açmayı uygun bulduk. Tam donanımlı bir ünite düzey 4 hizmet verebilmekte. Bebeklere kuvöz bakımı, suni solunum cihazı bakımı ve bunun dışında ihtiyaç duydukları yoğun bakımları verebiliyoruz.”

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER