Poşet ve paketten virüs bulaşma riski
SAĞLIKKorona virüsün kargo paketi ve poşetle de bulaştığı iddiasını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, "Uygun teslimatla geçmez" dedi.
Türkiye’de korona virüsle mücadelede çok önemli mesafeler kaydedilirken uzmanlar tedbirlere devam edilmesi yönündeki uyarılarını sürdürüyor. Hastalıktan korunmanın en önemli yolunun hastalığın geçiş yolunun kesilmesi olduğunu vurgulayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, “Kalabalık ortamlarda mutlaka sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve maske kullanılmalıdır. Marketlerde cerrahi maske olmadan alışveriş yapılmamalıdır. Hastalık, klinik belirti göstermeyen kişilerce de taşınıp yayılabilmektedir. Normalde market alışveriş poşetleri tekrar kullanılabilir. Ancak mutlaka hijyenik şartlarda iyice havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Virüsün dış ortamda nem ve ısı durumuna göre 3 saat ile günler içinde canlı kalabildiği düşünülmektedir. Hijyenik koşullarda yerleştirilmiş poşet içi besinler ise havalandırılıp bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Virüs, pişirilmiş besinlerde canlı kalamaz. 70-90 santigrat derece sıcaklıkta özelliğini kaybetmektedir” dedi.
Uzm. Dr. Mustafa Ekici, eve yemek siparişleri ve kargo paketleri hakkında da şu uyarılarda bulundu: “Eve sipariş edilen yemekler, pişmiş ve uygun hijyen şartlarında uygun paketler içinde gönderilmeli. Taşıyıcıların da uygun maske ve eldivenler kullanarak el yıkama kurallarına uyması gereklidir. Tüm bu şartlara uyulması halinde bu yemeklerin güvenli olacağı düşünülebilir. Eve gelen kargo paketlerinin de mukavva veya plastik kökenli olmalarına göre önlem alınabilir. Mukavva ve kâğıt paketlerde virüsün canlı kalma oranı daha düşüktür. Paketler eldivenle teslim alınıp gerekirse el dezenfektanı veya 1/100 oranında seyreltilmiş çamaşır suyu ile silinerek teslim alınabilir”
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.