Pandemide çocukların ekran bağımlılığı arttı
SAĞLIKÇocuk Gelişim Uzmanı(ÇGU) Cemre Canbolat, salgın döneminde çocukların ekran bağımlılığının arttığını belirterek, "Özellikle beyin gelişiminin hızlı olduğu 0-3 yaş arasında dil, dikkat ve odaklanma becerileri açısından telefon, televizyon ve tablet gibi teknolojik cihazlardan çocuklarımızı uzak tutmamız gerekir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanlığı Kliniği’nden Cemre Canbolat, pandemi sürecinde çocuklarda artan ekran kullanımı hakkında bilgi verdi. Çocukların pandemi sürecinde evlerinden dışarı çıkarak sosyalleşme imkânı bulamamalarının televizyon, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlere yönelmelerine neden olduğunu belirten ÇGU Cemre Canbolat, “Özellikle beyin gelişiminin hızlı olduğu 0-3 yaş arasında dil, dikkat ve odaklanma becerileri açısından telefon, televizyon ve tablet gibi teknolojik cihazlardan çocuklarımızı uzak tutmamız gerekir. Bu sürecin teknolojiyi verimli olarak kullanan bir çocukluk ve ergenlik dönemine doğru uzanması beklenir. Fakat pandemi nedeniyle evde olduğumuz bu süreçte çocuklar ekranlarla daha fazla zaman geçirmeye başlamış olabilir. Bu duruma çocuğunuzun online eğitimi de eklenince gün içinde ekran karşısında ne kadar zaman geçirdiğini ve ne yaptığını planlamakta zorluk yaşıyor olabilirsiniz” diye konuştu.
“Ekran kullanma süresi planlanırken uzaktan eğitim ayrı tutulmalı”
Erkan karşısında geçen sürenin çocuğun yaş grubuna göre düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Canbolat, “Okul çağında olan bir çocuğun ekran süresini tespit ederken uzaktan eğitim aldığı süre ayrı tutulmalıdır. Bu süre içinde ekranı verimli bir şekilde kullanıp kullanmadığına bakılmalıdır. Desteğe ihtiyacı olan çocuklarımızı yalnızca uyararak ve ikaz ederek ekrandan uzaklaştırmaya çalışmak, onları ne yapacağını bilemez hale sokabilir. Çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarını fark etmeli, bu doğrultuda ona alternatif zamanlar sunmalı ve birlikte zaman geçirmelisiniz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.