© Haber Acıpayam 2022

Pandemi döneminde çocuklarda aşırı internet kullanımına ‘ortak’ çözüm

Klinik Psikolog Dila Soğancı, “Kovid-19 süresince internet bağımlısı olmaktan korunmak için, aile içinde ortak bir bilgisayar kullanımı, ‘ortak’ teknolojik aletlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ortak teknolojik alet kullanımı doğal yoldan evdeki her birey için sınırlama sağlamaktadır” dedi.


Pandemi döneminde çocuklarda aşırı internet kullanımı konusunu değerlendiren Medicana Samsun Hastanesi Kl. Psikoloğu Dila Soğancı, “Pandemi süresinde hem yetişkinler hem de çocuklar evde uzun ve boş zaman geçirmek zorunda kaldı. İnsanlar için boş zaman geçirmenin ve boş bir zihnin kaygılı düşüncelere zemin hazırladığını görmekteyiz. Bu dönemde çocuklarda oluşan kaygı, korku ve stresi, çocuklar iç dünyalarında baskılamaya başlar ve uyku düzeninde bozulma, sosyalleşmeme ve sorumlulukların azalması gözlenir. Yaşanan kaygı, korku ve boşluk duygusunu ne yazık ki teknoloji doldurmaktadır” diye konuştu.



Teknoloji kullanımı sınırlı olmalı


Teknoloji kullanımının sınırlı olması gerektiğini ifade eden Dila Soğancı, “Teknolojinin bu dönemde koruyucu işlevleri oldu fakat pandemi öncesi de önerdiğimiz gibi çocuklar ekran başında kontrollü zaman geçirmeliler. Gün içinde teknolojiye ayırdığı vaktin yaşıtlarıyla orantılı olması gerekmektedir. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuğun herhangi bir ekran karşısında geçireceği zaman günde 60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Çocuk ve ergenlerde teknolojinin öğretici yanı olduğu kadar bağımlılık yapıcı bir yanı da bulunmaktadır. Kısıtlanamayan internet kullanımı, kişiye internet dışı geçirdiği vaktin önemsiz, kalitesiz ve değersiz olduğunu hissetmesine neden olur, internetten uzak kalındığında öfke, sosyal-iş-aile ilişkilerinin bozulması görülür. Çocuklarda uzun süreli internet kullanımı dikkat eksikliğine yol açan, okul hayatına ve sosyal hayata yeniden adapte olmayı zorlayan, aile içi çatışma gibi problemlere yol açan önemli bir durumdur. Pandemi süresince dikkat edilmeden ve sınırlandırılmadan kullanıma izin verilmesi sosyal ilişkilere ve çocuğun gelişimine oldukça zararı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


Klinik Psikolog Dila Soğancı, şu tavsiyelerde bulundu:


“Kovid-19 süresince internet bağımlısı olmaktan korunmak için, aile içinde ortak bir bilgisayar kullanımı, ortak teknolojik aletlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ortak teknolojik alet kullanımı doğal yoldan evdeki her birey için sınırlama sağlamaktadır. Önemli olan ilk şey çocukların teknoloji dışında evde keyifli vakit geçirmesini sağlayarak aile içi iletişimi arttıran aktivitelerdir. Çocuğunuza ev içerisinde yaşına uygun vakit geçirebileceği bir görev verilmelidir. Kitap okuma, yaşına göre mandala, puzzle, ailecek oynanabilecek kutu oyunları internet ile bağını koparmayı sağlarken, sosyal ilişkilerin de bozulmamasını sağlayacaktır.”

İlginizi Çekebilir

Termeye yeni endoskopi ünitesi: Hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak

Samsun Terme Devlet Hastanesi’nde endoskopi ünitesi hizmete girdi. Yeni açılan ünite ile hastalar ilçe dışına gitmek zorunda kalmayacak.

Uzmanından diş gıcırdatma ve çene sıkma uyarısı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimi Jale Demir, Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü dolayısıyla diş gıcırdatma ve çene sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi hakkında yapılması gerekenleri anlattı.

Fethiyedeki hastanede 7 ayda bin hastaya anjiyo yapıldı

Fethiye Devlet Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde 7 aylık süreçte hizmet verilen vaka sayısının bine ulaşması pasta keserek kutlandı.

Dünya Diyabet Gününde şeker ölçümü yaptılar

Samsun’da, ’Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Diyabet yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Bilge, diyabetin dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hastalık olduğunu belirtti.

MEAHta Organ ve Doku Bağışı Haftası farkındalık etkinliği düzenlendi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü ekibi tarafından kurulan stant, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin desteğiyle hizmet verirken, hastane yönetimi ve sağlık personeli de etkinliğe katılım gösterdi.

TÜM HABERLER