© Haber Acıpayam 2022

Önmez “Yeme alışkanlığına bu bayram daha fazla dikkat etmeliyiz”

19 enfeksiyonu daha ağır ve ölümcül seyretmektedir” dedi.


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Attila Önmez, diyabet hastalarının karantina süreci ve Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Diyabet hastalığında, beslenme düzeni ve fiziksel aktivitenin tedavinin temelini teşkil ettiğini vurgulayan Dr. Önmez, “Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Ramazan Bayramı bizleri birleştiren, kaynaştıran bunun yanında yeme alışkanlıklarımızın da ister istemez değiştiği özel günler arasındadır. Ne var ki, karantina sürecini yaşadığımız şu günlerde kalabalıklardan kaçınmak zorundayız. Diyabetli hastaların karantina sürecinden olumsuz etkilendiğini biliyoruz. Hareketin kısıtlanması, sıkıntı ve stres birçok hastamızı daha fazla yemek yemeğe ve gereksiz kalorili atıştırmalıkların alımına yol açmaktadır. Bunların neticesinde de hastalarımız kilo almakta, kan şeker seviyesi artmakta ve glisemik parametreleri bozulmaktadır. Üstelik çalışmalar da net olarak göstermiştir ki; diyabeti veya obezitesi olan hastalarda Covid-19 enfeksiyonu daha ağır ve ölümcül seyretmektedir” dedi.



“Sık kan şeker takibi yapmalı”


Olağanüstü günlerden geçtiğimizi anımsatan Önmez, her bayram dikkat edilmesi gereken yeme alışkanlığına, bu bayram daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Öğün ve tedavi saatlerini aksatmamalı, ara öğünleri unutmamalı, yeterli miktarda su içmeli, sık sık kan şeker takibi yapmalı ve ev içinde mümkün oldukça hareketli olmalı mümkünse egzersiz yapmalıyız” şeklinde konuştu.


Az miktarda yenen tatlının Diyabet hastalarının kan şekerinde anormal dalgalanmalara yol açabileceğine dikkat çeken Öğretim Üyesi, bayram sofralarındaki ağır yemeklerden ve tatlıdan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.


Kalp Hastalıkları, İnme, Görme Kayıpları ve Diyabetik Ayak Yaralarında Artış Oluyor!


Karantina dönemlerinde takiplerini ihmal eden diyabet hastalarında kalp hastalıkları, inme, görme kayıpları ve diyabetik ayak yaraları gibi rahatsızlıklarda artış görüldüğünü kaydeden Dr. Önmez, “Bunun yanında kan şekerinin 600 ve üzerinde seyrettiği bazı hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, derinliği ve sıklığı artan nefes alıp verme gibi şikayetleri oluyorsa diyabetin ani gelişen komplikasyonlarından birini yaşıyorsunuz demektir, mutlaka acil servise başvurmak gerekir. Hastanelerin hizmet vermeye devam ettiğini, böylece hastalarımızın kontrollerini aksatmamasını tavsiye ederim” şeklinde açıklamasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER