Ön çapraz bağ koptuktan sonra tekrar primer dikmek mümkün olmuyor
SAĞLIKÖzel Denizli Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Özer, ön çapraz bağ yaralanmaları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Ön çapraz bağın kopması durumlarında uygulanan tedavi yöntemlerinden bahseden Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Özgür Özer, diz atele alındıktan sonra mutlaka istirahatin olması gerektiğini, kontrolden sonra dizdeki ağrının geçmesi ardından fizik tedavi, eğer hastanın dizinde kayma, boşalma hissi vs. devam ediyorsa cerrahi olması gerektiği ifadelerini kullandı.
Ön çapraz bağ yaralanmalarının daha çok sportif faaliyetler esnasında meydana geldiğine dikkat çeken Op. Dr. Özgür Özer; “Ön çapraz bağ, diz ekleminde femur ve tibia kemiklerini birbirine bağlayan bir yapıdır. Diz bölgesinde en sık yaralanan yapılardan biridir. Bunlar dizde çeşitli bağlar bulunmaktadır. Bunlar; iç yan bağ, dış yan bağ, ön çapraz bağ ve arka çapraz bağdır. Dizi sabit tutan yapılardır. Bu yaralanmalar daha çok sportif faaliyetler sırasında ya da yüksek enerjili sporlar (futbol, basketbol, voleybol, kayak gibi) yaparken meydana gelen yaralanmalar sonucunda oluşan, dizi sabit tutan bağın kopmasına ‘ön çapraz bağ yaralanmaları’ diyoruz. Öncelikle ön çapraz bağ koptuğu anda, dizde kanamalar meydana gelmektedir. Kanamaya bağlı olarak dizde ciddi şişlikler oluşmaktadır ve bu da ağrılı bir süreçtir. Bu durumda mutlaka Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Polikliniğimize bu tür durumlarda başvurulduğunda, radyoloji tetkiklerini yapmaktayız. Radyoloji görüntülerinde biz durumu sapmaktayız. Eğer dizin içinde yoğun bir kanama varsa ilk etapta bu kanı boşaltarak temizlemekteyiz. İkinci etapta ise belli bir süre sonra yaralanmanın etkisinin geçmesi için eklemi istirahate alıyoruz. Dizin üzerine basılmaması gerekmektedir. Dizi atele alarak 7-10 gün bu eklemi hareketsiz bırakıyoruz. Kontrolden sonra dizin içerisindeki hematomi, ağrı geçtikten sonra fizik tedavi öneriyoruz, eğer hastanın dizinde kayma, boşalma hissi gibi devam ediyorsa cerrahi tedavi uyguluyoruz. Bu ön çapraz koptuktan sonra tekrar primer dikmek mümkün olmamaktadır. Vücudumuzda yedek parçası olan yerlerden bağ alarak kemikte tüneller açarak, dizin içerisine bağı yeniden oluşturuyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.