© Haber Acıpayam 2022

Omurga kırıkları kalıcı hasarlara neden olabilir

İnsanlarda basit bir düşmede bile omurga kırığı görülebildiğine dikkat çeken Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Trafik kazaları, iş kazaları, ev kazaları omurga kırıklarının oluşmasındaki en büyük sebeplerden biridir. Omurga kırıkları kaza dışında kendiliğinden de oluşabilmektedir” dedi.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, birçok insanın yaşadığı omurga kırıklıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Omurga kırıklıklarının riskleri ve nedenleri hakkında konuşan Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Omurga kırıkları bir kaç sebeple oluşabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaştıklarımız kazalardan dolayı oluşan omurga kırıkları ile kemik erimesine bağlı kendiliğinden de olabilen kırıklardır. Trafik kazaları, iş kazaları, ev kazaları omurga kırıklarının oluşmasındaki en büyük sebeplerden biridir. Omurga kırıkları kaza dışında kendiliğinden de oluşabilmektedir. Kendiliğinden oluşma sebepleri genellikle omurganın ileri derecede kemik erimesine maruz kalması, tümör veya enfeksiyonlara bağlı zayıflığı nedeniyle günlük hayatımızda herhangi bir etkinlik sırasında ya da travmatik bir zorlanma sırasında kırılabilmesidir. Yani omurga kemik erimesi nedeniyle zayıflamışsa veya herhangi bir tümör sıçraması herhangi bir enfeksiyonun omurgada harabiyet yapması nedeniyle zayıflamışsa belirli bir kaza olmasa da kolayca kırılabilmektedir” dedi.

“Beyin sapından başlayıp kuyruk sokumuna kadar yaklaşık 60-70 cm boyunca omuriliğimiz uzanır”
Omurga kırıkları hangi aşamada riskli hala geldiğini anlatan Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Omurga kanalı içinde omuriliğimiz bulunduğundan dolayı omurga kırıkları her durumda risklidir. Beyin sapından başlayıp kuyruk sokumuna kadar yaklaşık 60-70 cm boyunca omuriliğimiz uzanır. Dolayısıyla omurga kanalı içerinde uzanan bu omurilik, omurga kanalının ya da omurların tamamının her türlü kırığından etkilenmekte ve hastalarda yatalaklığa parapleji dediğimiz her iki bacağın tutmamasına ya da idrar kontrolünün kayıplarından, büyük abdest kontrol kayıplarına kadar fonksiyonel kayıplara yol açabilmektedir. Omurga kırıklarının diğer kırıklardan daha riskli olmasının en büyük sebebi omuriliğe komşu olması ve kırıkların kolaylıkla omuriliği parçalayabilme potansiyelinin olmasıdır” diye konuştu.

“Yaşlılarda kırıklar biraz daha kolay olmaktadır”
Yaşlılarda görülen omurga kırıklıklarının riski hakkında da açıklamada bulunan Dr. Özçelik, “Bütün omurga kırıklıkları risklidir. Çünkü az öncede belirttiğim gibi hemen omurga kanalının içinde omurilik bulunduğundan bütün yaş gruplarında olan kırıklar Hastanın yatalaklık, felçlilik durumuna bağlı olduğundan dolayı risklidir. Ancak yaşlılarda kırıklar biraz daha kolay olmaktadır. Gençlerde kemik kalitesi daha iyi olduğu için normal travmalarda, basit travmalarda kırılmazken yaşlılarda kemik erimesine bağlı özellikle menopoz sonrası kadınlarda oluşan kemik erimesine bağlı kemik kalitesi düştüğünden ve kemik iç yoğunluğu azaldığından çok daha basit travmalarla kırılabilmektedir. Hatta bazen sert bir oturma, hapşırma bile ileri derecede kemik erimesi olan hastalarımızda omurga kırıklarına neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Kemikler çok daha kolay kırılabilmektedir”
Hangi hastalıklarda omurga kırıklıkları sık görüldüğüne değinen Op. Dr. Özçelik, “Travmayı saymayacak olursak diğer hastalıklar içinde de omurga kırıklıklarına en sık yol açan hastalıklar genellikle bahsettiğim gibi tümörlerdir. Bunlar omurgaya sıçrayarak omurgayı yıpratır, dayanıklılığını azaltarak kırılmasını çok daha kolaylaştırır. Bir diğer sebep enfeksiyonlardır. Brusella, tüberküloz başta olmak üzere bakteriyel enfeksiyonlar da kemik yapısının bozulmasına bağlı olarak kemik kalitesini düşürmektedir. Buna bağlı olarak da kemikler çok daha kolay kırılabilmektedir. Biz buna patolojik kırık diyoruz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Denizli'de Ramazan Bayramı öncesi sıkı denetim

Denizli Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan gıda denetimleri, Ramazan Bayramı öncesinde de yoğun olarak devam ediyor. Bayram öncesi ve bayram sürecinde de denetimlerin süreceğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, "Aralıksız sürdürülen gıda denetimlerinin, Bayram öncesi ve bayram süresince de artarak devam edecektir. En büyük gıda denetçileri halkın kendisidir" dedi.

Denizli'de bayramda ekmek çıkmayacak

Denizli Fırıncılar Odası, Ramazan Bayramı süresince fırınlardan ekmek çıkarılmayacağı belirterek, arife günü ihtiyaç olan ekmek miktarının üretileceğini duyurdu.

Denizli’de bahar ve kış aynı günde yaşandı

Denizli’de Mart ayında son 68 yılın sıcaklık rekorun kırılmasının ardından, 15 derece birden soğuyan havayla birlikte kent güne kar yağışıyla uyandı. Aşırı sıcaklar nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının üzerine düşen kar, renkli görüntüler oluşturdu.

Şifalı içme suyu iftarların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor

Denizli'nin Buldan ilçesinde şifalı olduğunu inanılan ve vatandaşların her yıl Ramazan ayında getirdikleri şişelere doldurduğu su, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor. Aktığı bölgede kızıllık bırakan suyun, yeryüzüne çıktığı kaynak büyük ilgi görüyor.

Denizli’ye kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Denizli’de beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı uyarıda bulundu.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar yerini soğuk ve yağışa bırakıyor

Denizli ve bölgesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının önümüzdeki haftanın ortalarından itibaren 10 ile15 derece azalacak. Meteoroloji soğuyacak hava ve sağışlarla birlikte beklenen zirai don olaylarına karşı uyarı yaptı.

TÜM HABERLER