Muğlada Beyin ölümü tespiti ve donör bakımı sempozyumu
SAĞLIKMuğla İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda beyin ölümü tespiti, donör bakımı, aile görüşmesi sempozyumu düzenlendi.
Türkiye’nin önemli sağlık sorunlarından birisi ve tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıklara çare olabilme noktasında önemli bir yere sahip olan sağlık çalışanları bilgilerini tazelemek için Muğla ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları sempozyumda bir araya geldi. ‘Beyin Ölümü Tespiti, Donör Bakımı ve Aile Görüşmesi’ konularında bilgilerini tazelemek, konuya gereken önemin gösterilmesini sağlamak ve organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalarda beyin ölüm bildirimi ve kadavra donör sayısının arttırılması amacıyla Bakanlık ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi’ çerçevesinde düzenlenen ‘Beyin Ölümü Tespiti, Donör Bakımı, Aile Görüşmesi’ konulu eğitimlerin devamı niteliğinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Muğla’da sempozyum düzenlendi.
Sempozyum programına Muğla’da bulunan özel ve kamuya ait hastanelerin yöneticileri, idari personelleri ile hastanelerde görevli Anestezi Uzmanları, Yoğun Bakım Uzmanları, Nöroloji Uzmanları, Beyin Cerrahi Uzmanları, Acil Tıp Uzmanları ve Organ Nakil Koordinatörleri olmak üzere yaklaşık 100 kişi katıldı.
Muğla İl Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Esin Nebioğlu ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Hüseyin Bozdemir sempozyumun açılışında katılımcılara bilgi verdi. İzmir Bölge Koordinasyon Merkezinin mevcut durumunu İzmir Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Özgür Sönmez, Beyin Ölümü Tespiti konusunda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde görevli Prof. Dr. Ali Necati Gökmen, Donör Bakımı konusunda Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli yoğun bakım uzmanı Doç. Dr. Canan GürsoyY, Donörlerin Enfeksiyon açısından değerlendirilmesi hakkında İzmir Dokuz Eylül Hastanesinde görevli Prof. Dr. Şükran Köse ve son olarak da Aile Görüşmesi konusunda İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Sevay Bozkuş Aslan sunum yaptı.
İlginizi Çekebilir
Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.
Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat
Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.
Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.
Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.