© Haber Acıpayam 2022

Minik Halime babasının karaciğeriyle hayata tutundu

Daha 15 aylıkken karın şişliği ile başlayan sağlık sorunlarının karaciğer nakline götürdüğü Halime Daş’a (6), babası Süleyman Daş (34) şifa oldu. 2,5 yaşındayken babasından karaciğer dokusu nakledilen Halime yaşıtlarına yetişirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, “Halime, nadir görülen glikojen depo hastalığı yüzünden karaciğer nakli olmak zorunda kaldı. Değişen karaciğeriyle sağlık buldu” dedi.


Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde yaşayan ev hanımı Nagihan Daş (29) ile esnaf Süleyman Daş’ın iki kızından küçüğü olan Halime, 8 Temmuz 2016’da dünyaya geldi. Abla Sümeyye Daş’dan (10) sonra ikinci kızlarını da kucaklayan çiftin sevinçleri Halime’de sağlık sorunları baş göstermeye başlayınca üzüntüye dönüştü. Halime’de görülen ilk önemli belirti karın şişliği oldu. Arkasından bronşit tanısı koyulan, bunlar yetmezmiş gibi bir de kolu kırılan minik Halime doktorlarla, hastanelerle tanıştı. Halime için önce Balıkesir, ardından İzmir’de şifa arayışları başladı.



Babadan alınan karaciğer dokusu minik kızına başarıyla nakledildi


İlk olarak karaciğer dalak büyümesi tanısı koyulan Halime, bir ay hematoloji uzmanları tarafından tedavi altına alındı. Halime’ye diyet uygulanırken, yağsız pişirilen yemeklere yurt dışından getirilen özel bir yağ eklenmesine rağmen sonuç alınamadı. Uzmanlar tarafından, siroz nedeniyle Halime’nin karaciğerinin bir an önce değiştirilmesi gerektiği söylendi ve bunun üzerine Daş ailesi nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda baba Süleyman Daş’ın uygun verici olduğu saptandı. 2 Ocak 2019 tarihinde baba Daş’dan alınan karaciğer dokusu o tarihte henüz 2,5 yaşında olan minik kızı Halime’ye başarıyla nakledildi.



“Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu”


İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Lakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr. Alihan Pirim’den oluşan ekip başarılı bir nakil işlemi gerçekleştirirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, Halime’yi nakle götüren nedenleri şöyle anlattı: “Halime’ye koyulan tanı Glikojen depo tip 4 hastalığıydı. Glikojen depo hastalıkları, glikojen metabolizmasındaki enzimlerden birinin kalıtsal eksikliğinden ötürü normal veya anormal yapıda glikojen birikimiyle karakterize bir hastalıklar grubudur. Bu enzim karaciğerde olan bir enzim ve anormal yapıdaki glikojen özellikle karaciğer ve kalpte birikip hasar yaratarak, karaciğer sirozu ve kalp yetmezliğine neden olur. Bu tür hastalar genellikle erken çocuklukta yani 5-10 yaş arasında kaybedilir. Halime’de de bu hastalık siroza yol açmıştı. Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu. Hastaneye kontrol için gelip gidiyor. Gayet sağlıklı ve yaşıtlarına yetişmiş durumda.”



“Kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım”


Kızına yeni bir hayatın kapılarını açtığı için çok mutlu olduğunu ifade eden baba Süleyman Daş, “Halime’nin ilk sağlık sorunları başladığında karşımıza bir nakli tablosu çıkacağını bilmiyorduk. Nakil için Kent’e gelmeden önce çok uzun süre tanı koyulamadı. Doktorlar da biz de çok çaresiz kaldık. Çok şükür ki kızımız elimizden kayıp gitmeden nakil oldu, sağlığına kavuştu. Kızımız yaşıtlarına yetişip sağlıkla büyürken, bize de mutlulukların en büyüğünü yaşatıyor. Ben de kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım. Kızımızın sağlığına kavuşması için çaba gösteren tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Vana getirildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı çeken hasta, ambulans helikopter ile Van’a getirildi.

Yarıyıl tatili, çocukların göz sağlığı için fırsat

Çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi ise en ideal zamanlardan biri olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklardaki görme sorunlarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ileride akademik, sosyal ve günlük yaşamda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olabileceğini söyledi.

Halsizim diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı

Bursa’da yaşayan Birol Kumoğlu, halsizlik sebebiyle tahlil yaptırmaya gittiğinde böbrek değerlerinin kötü olduğunu sağ böbreğinin küçük olduğunu, sol böbreğinde ise 12 santimetrelik bir kitle olduğunu öğrendi. Böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Kumoğlu, Medicana Bursa Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Şahan’ın yaptığı 2.5 saatlik operasyon sonucunda kitleden kurtularak sağlığına kavuştu.

Siirtte 2024 yılında 1 milyon 245 bin 327 kişi tedavi gördü

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2024 yılına ait sağlık hizmetleri istatistikleri belli oldu. Buna göre 1 milyon 245 bin 327 kişi hastanelerde tedavi gördü.

Kastamonuda yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması gerçekleştirildi.

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 8 öneri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, yılbaşı gecesi büyük tabaklardan kaçınmak ve küçük porsiyonlarla servis yapmanın aşırı yemeyi önlediğini söyledi.

TÜM HABERLER